Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat ze zelf ook een steentje bij kunnen dragen aan het verbeteren van de klimaatproblemen. De aanschaf van zonnepanelen is dé manier om op een duurzame manier jouw eigen huishouden van energie te voorzien. Met de stijgende vraag neemt ook het aantal leveranciers van zonnepanelen snel toe. Handig om dus precies te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw zonnepanelen.
Leveren mijn zonnepanelen wel genoeg op?
Een terugkerende vraag, zeker met de wisselende weersomstandigheden in Nederland. Belangrijk om te weten is dat zonnepanelen op licht werken en niet, zoals veel mensen denken, alleen op zonlicht. Ook bij bewolkt weer leveren zonnepanelen energie. Dat betekent dat zonnepanelen ook zeker renderen in de herfst en de winter, hoewel het natuurlijk wel logisch is dat ze het meeste opleveren in de lente- en zomermaanden.
Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?
Een belangrijke vraag, maar eigenlijk vrij simpel te beantwoorden. In principe is elk dak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Of het nou om een schuin dak gaat of een plat dakoppervlak, tegenwoordig zijn de montagesystemen waarmee je zonnepanelen installeert zo professioneel dat je op elk type dak met elke soort dakbedekking zonnepanelen kunt plaatsen. Een voorbeeld van een montagesystemen voor zonnepanelen op platte- en schuine daken is Esdec.
Wordt de straling van de zon het grootste deel van de dag geblokt door bijvoorbeeld een ander gebouw of een hoge boom. Of kan je slechts een paar zonnepanelen op het dak kwijt dan moet je je wel goed afvragen of het loont om zonnepanelen te plaatsen.
De terugverdientijd van zonnepanelen
Heb je niet al teveel ruimte op je dak en twijfel je of het wel rendabel is om zonnepanelen te (laten) installeren? Raadzaam om dan vooraf een inschatting te maken van de terugverdientijd van je investering. Uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen en de professionaliteit van installatie die mede bepaalt hoeveel energie je eruit haalt, maar gemiddeld verdien je jouw zonnepanelen investering in 6 tot 8 jaar terug. Bedenk daarbij dat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan en het is niet moeilijk uit te rekenen hoeveel je uiteindelijk bespaart. Het is vaak de initiële investering waar men tegenaan hikt.
Een niet onbelangrijk side-effect van zonnepanelen is dat het energielabel met zonnepanelen drastisch vooruit gaat en daarmee ook de waarde van je woning. Als je het feitelijke rendement van zonnepanelen wilt doorrekenen dan mag dit eigenlijk niet in de berekening ontbreken.
Trouwens, het rendabel maken van zonnepanelen is niet voor iedereen leidend bij de beslissing om wel of niet voor zonnepanelen te gaan. Voor een grote groep mensen is het idee om zelf bij te dragen aan een schoner milieu al genoeg om de stap te maken.
Welke onderdelen spelen een rol bij het gebruik van zonnepanelen?
Het installeren van zonnepanelen begint bij het juiste montagesysteem. Een professioneel montagesysteem zorgt ervoor dat de panelen veilig worden bevestigd. Nog belangrijker is dat je het optimale rendement uit je zonnepanelen haalt wanneer ze goed geïnstalleerd zijn. Systeemkabels verplaatsen de stroom naar een, meestal in huis bevestigde, omvormer. Daar wordt de stroom omgevormd naar stroom die je thuis kunt gebruiken, ook wel wisselstroom genoemd. De omvormer stuurt de wisselstroom vervolgens naar de meterkast van waaruit alle apparaten die het nodig hebben worden voorzien van energie. Overgebleven stroom wordt teruggeleverd aan het net en verrekend, ook wel saldering van energie genoemd.
Recente reacties