zonnepanelen vergelijken

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Zonnepanelen vergelijken, kunst apart

Steeds vaker ziet u dat zonnepanelen op daken een herkenbaar onderdeel in het straatbeeld worden. Het wordt een steeds populairder fenomeen om van gebruikelijke reguliere energievoorziening over te stappen op een dergelijke milieubewuste en onafhankelijke vorm van energiewinning, waarbij u geheel zelfvoorzienend kunt zijn of tenminste voor een groot deel in uw eigen energiebehoefte kunt voldoen. Het is namelijk lang niet altijd nodig dan wel mogelijk om geheel op zonnepanelen te vertrouwen om het totaal aan energieverbruik te kunnen realiseren. Toch kunt u zeker voor een aanzienlijk deel hierin voorzien en alsnog de kosten op de rekening van uw vertrouwde energieleverancier bekorten.

zonnepanelen vergelijken

Laat u vooraf informeren

Voordat u een dergelijke ingrijpende beslissing neemt, doet u er uiteraard goed aan om vooraf zoveel mogelijk informatie over zonnepanelen in te winnen. Zo weet u wat hierin de mogelijkheden zijn, belangrijke aandachtspunten en bijkomstigheden die de aanschafsprijs kunnen beïnvloeden. Er komt nog redelijk wat bij kijken voordat u de meest geschikte en voordeligste zonnepanelen hebt gevonden, die u het hoogste rendement kunnen opleveren. U wilt uiteraard wel zoveel mogelijk energie kunnen opwekken en flink op uw jaarrekening kunnen besparen. Er zijn veel aandachtspunten waarop gelet dient te worden en die ook elkaar beïnvloeden in het uiteindelijke functioneren van de zonnepanelen.

Vergelijken is verstandig

Om er zeker van te zijn dat u de juiste zonnepanelen kiest voor uw situatie en daarbij tevens de correcte onderdelen mee besteld, zodat de zonnepanelen optimaal kunnen functioneren, doet u er verstandig aan om over te gaan op zonnepanelen prijs vergelijken. Door u bewust te worden van welke verschillende typen aan zonnepanelen er in de markt verkrijgbaar zijn, hoe duur deze zijn en wanneer deze uiterst geschikt zullen zijn voor gebruik en het behalen van optimale resultaten, wordt ook vanzelf duidelijk welke aanvullende onderdelen hier het beste bij passen. Laat u door verschillende installateurs van zonnepanelen informeren, zodat u een duidelijk beeld krijgt van de mogelijkheden.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnelanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Geduld is een schone zaak

Mogelijk vertelt de ene installateur weer net iets meer dan een ander en kunt u uiteindelijk de puzzelstukjes prachtig in elkaar schuiven, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken en later niet teleurgesteld achterblijft met zonnepanelen die eigenlijk toch niet het voor ogen opgestelde resultaat aan rendement blijken te kunnen opleveren. Hiervoor is de aanschaf van zonnepanelen toch net een iets te dure investering voor. Het is belangrijk dat u waar voor uw geld krijgt en dat de kosten er in niet al te lange tijd weer uit zijn te halen. Door alles tegen elkaar af te wegen en zonnepanelen vergelijken toe te passen, vormt zich vanzelf een compleet beeld waarop u uw beslissing kunt baseren.

zonnepanelen zaak

Belangrijke aandachtspunten

Zoals bij elke ingrijpende beslissing zult u bemerken dat wanneer het komt tot de aanschaf van zonnepanelen, er ook zeker tal van verschillende aandachtspunten zijn die van belang zijn in de besluitvorming. Er komt namelijk nog best wel wat bij kijken voordat zonnepanelen goed en wel geïnstalleerd kunnen worden. Mogelijk zijn er aandachtspunten waar u in eerste instantie niet eens zozeer aan gedacht zult hebben, maar die evenwel een ingrijpende invloed kunnen uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. Daarom doet u er goed aan om al deze onderdelen onder de loep te nemen en de voor- en nadelen van elk vast te stellen ten opzichte van uw persoonlijke situatie.

Typen zonnepanelen vergelijken

Een mooi uitgangspunt is om als eerste natuurlijk naar de zonnepanelen zelf te kijken. Hierin zijn namelijk verschillende typen verkrijgbaar, die elk een eigen uitwerking hebben op het uiteindelijke rendement. Tevens is dit prijsbepalend als medebepalend voor het uiterlijk van de zonnepanelen zodra deze op uw dak worden geïnstalleerd. Er is wel zeker verschil tussen zowel het uiterlijk als de werking van de verschillende typen zonnepanelen. Door u goed te laten informeren hierover, weet u wat u kunt verwachten en waarom een bepaald type beter geschikt zou kunnen zijn.

Monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit monokristallijnen of polykristallijnen zonnecellen. Vaak zijn deze vervaardigd uit Silicium en opgebouwd uit twee verschillende lagen waartussen stroom gaat lopen zodra de cellen door zonlicht worden opgewarmd. Door dit effect worden de zonnecellen overigens ook vaak fotovoltaïsche cellen genoemd. De kwaliteit van de zonnepanelen wordt bepaald door de manier waarop de cellen zijn verwerkt. Hierin kunt u dus onder meer onderscheid maken tussen monokristallijne of polykristallijne panelen. Bij monokristallijnen zonnepanelen vind u zonnecellen opgebouwd uit één kristal. Aan de oppervlakte vind u geordende elektroden die het zonnepaneel zwart in kleur maken. Polykristallijnen cellen zijn opgebouwd uit meerdere kristallen en zijn eerder blauw van kleur.

soorten zonnepanelen

Hoger rendement bepalen

Wanneer u kiest voor monokristallijnen, kunt u rekenen op een hoger rendement dan met polykristallijnen zonnepanelen. Hierdoor valt de aanschafsprijs hoger uit. Zeker wanneer u over weinig oppervlakte beschikt om zonnepanelen te plaatsen, is dit een gunstige optie. Zeker als er ook nog veel zonuren mee te vangen zijn.  Met polykristallijnen zonnepanelen kunt u daarentegen ook rekenen op een redelijk hoog rendement en bovendien zijn ze gunstiger geprijsd, waardoor u deze zonnepanelen uiterst effectief kunt gebruiken wanneer u weer een ruimer oppervlakte tot uw beschikking hebt.

Amorf zonnepaneel

Naast de kristallijnen zonnepanelen is er nog een amorf mogelijkheid, wat ook wel dunne film zonnepaneel wordt genoemd. Het amorf silicium bevat geen kristal, maar is eerder opgebouwd uit poeder. Het voordeel hiervan is dat het beter buigzaam is en dus in wat ruigere omstandigheden goed kan worden geïnstalleerd. Ondanks dat u minder betaalt voor de aanschaf, blijft het rendement achter en kan de kwaliteit te wensen over laten. Toch kan dit type in bepaalde situaties zeker bijdragen aan een gewenste opbrengst.

dunne film zonnepanelen

Omvormers van zonnepanelen vergelijken

Wanneer u hebt vastgesteld welk type zonnepaneel u wilt nemen, zijn er nog aanvullende onderdelen nodig om de werking te optimaliseren. Zo hebben zonnepanelen omvormers nodig om het beste rendement uit de zonnepanelen te behalen. Het zonnepaneel zet zonlicht om in gelijkstroom. Om deze energie over langere afstanden en in meerdere richtingen te kunnen vervoeren, zal dit moeten worden omgezet naar wisselstroom. Een omvormer maakt dit mogelijk, zodat er geen stroom verloren gaat en dit gelijk gebruikt kan worden in uw eigen huis, maar ook kan worden terug geleverd aan bijvoorbeeld uw reguliere energieleverancier.

Schakelingen uitkiezen

Naast een omvormer zult u tevens een schakeling nodig hebben en deze af te stemmen op het type omvormer dat bij u verkozen zonnepanelen hoort. U kunt hierbij kiezen uit een parallelschakeling of een serieschakeling. Bij een parallelschakeling heeft elk zonnepaneel een eigen omvormer nodig die elk opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom. Bij een serieschakeling zijn alle zonnepanelen op elkaar aangesloten en loopt de stroom in een cirkel door alle zonnepanelen heen. Elk type schakeling heeft zijn voordelen evenals voorwaarden voor optimaal gebruik. Zo kunt u bij een parallelschakeling snel ontdekken waar een defect optreedt, terwijl bij een serieschakeling weer veel energie kan worden opgewekt met weinig verlies.

zonnepanelen man

Omgevingsfactoren bij zonnepanelen vergelijken

Om de juiste combinatie aan zonnepanelen, omvormers en schakelingen te kunnen kiezen, spelen nog enkele bijkomstige omgevingsfactoren een belangrijke rol. U dient vooraf goed vast te stellen of het oppervlak van het dak voldoende ruimte biedt, of er voldoende zonuren gemaakt kunnen worden en of er op enigerlei wijze schaduw op de zonnepanelen zal vallen. Al deze factoren wegen mee in het bepalen van elk individueel onderdeel en hebben invloed op het uiteindelijke rendement dat met de zonnepanelen is te behalen.  Sommige zonnepanelen, omvormers of schakelingen zijn beter geschikt voor situaties waarin u minder zonlicht verwacht en juist weer meer schaduwvorming. Daarentegen werken anderen juist wel prima ook tijdens donkere dagen.

Overweging juist afstemmen

De hoeveelheid aan licht, schaduw en oppervlakte is bepalend voor het bepalen welke type zonnepaneel geschikt is voor het behalen van de gewenste resultaten. Zonnepanelen vergelijken maakt het mogelijk om voldoende informatie te verkrijgen om hierin een juiste overweging in te kunnen maken. Door precies te weten wat elk afzonderlijk onderdeel nodig heeft en bij kan dragen aan het opwekken van stroom, wordt precies duidelijk op welke manier u het beste zonnepanelen kunt installeren op uw dak. Wat bij de één werkt, hoeft bij u niet helemaal op te gaan en andersom kan de ideale combinatie voor uw dak minder rendabel blijken bij een ander. Het is belangrijk goed te kijken wat werken zal voor u.

zonnepanelen op het dak

Niet over één dag ijs

Wanneer u hebt besloten over te stappen op de aanschaf van zonnepanelen, laat u door uw enthousiasme dan niet overdonderen. U doet er goed aan alles even goed tot u door te laten dringen en dan een definitieve beslissing te nemen. Er zijn veel aandachtspunten waar u eerst volop kennis van moet hebben genomen, als u een geïnformeerde keuze wilt maken en wilt profiteren van een hoog rendement aan energievoorziening. Beter eerst de ins-and-outs weten, dan overhaast te werk gaan. Zonnepanelen vergelijken biedt u de rust en zekerheid die u nodig hebt om van deze investering een succesverhaal te maken. Ook kunt u zo onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de aanschafskosten te verlagen, door bijvoorbeeld gelijktijdig met buren zonnepanelen aan te schaffen. Wijsheid loont.