Zonnepanelen worden steeds meer een bekend gezicht in ons straatbeeld. In elke straat zien we ze wel verschijnen. Niet gek natuurlijk. Het is de manier om energiebewust, milieubewust en vooral duurzaam te leven. Het scheelt je op langer termijn een hoop kosten in energieverbruik en het is ook nog eens heel goed voor het milieu, omdat je ‘schone energie’ gebruikt. Wil je de zonnepanelen slechts voor de helft van je energieverbruik gebruiken? Zorg er dan voor dat je goed let op de energie aanbiedingen, zo zorg je ervoor dat je altijd de beste deal te pakken hebt. Maar hoe bespaar je nu het beste met zonne-energie en wat is het kostenplaatje?  Wij leggen uit.

kostenplaatje zonnepanelen

Kosten zonnepanelen voor bedrijven, particulieren en bewoners

Zonnepanelen zijn best een flinke uitgave. Meestal liggen de kosten tussen de 10 en 15.000 euro + installatiekosten. Natuurlijk heeft niet iedereen zomaar dit geld liggen. Voor deze mensen bestaan er interessante voordelen die het toch mogelijk maken om de zonnepanelen aan te schaffen.

  • Particulieren kunnen, mits ze staan ingeschreven als ondernemer, het gehele Btw-bedrag van de zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst. Vroeger was het erg moeilijk om dit voor elkaar te krijgen, maar omdat de overheid steeds meer het gebruik van zonnepanelen probeert te stimuleren is het tegenwoordig een fluitje van een cent. Je hoeft enkel een speciaal formulier in te vullen, die je kan vinden op de site van de Belastingdienst, en zo ontvang je het bedrag terug. Dit kan soms wel zo’n 2000 euro schelen!
  • Als bedrijf is het mogelijk om in aanmerking te komen tot verschillende subsidies om zo de aanschaf van zonnepanelen zeer interessant te maken.
  • Als je gewoon op je woonhuis enkele zonnepanelen wilt laten installeren heb je op dit moment helaas geen recht op subsidies of btw-teruggave. Tot 2017 was het mogelijk om in aanmerking te komen voor een subsidie voor energiebesparing eigen huis. We raden echter wel aan om te gaan sparen voor zonnepanelen of eventueel om zelfs een lening af te sluiten. Je verdient het geld zeer snel terug door de verlaging van de energiekosten en kunt het daardoor gemakkelijk aflossen. Zelf kan je daarna natuurlijk ook verder genieten van de voordelen van een lager energieverbruik.

kosten zonnepanelen bedrijven

Besparen met zonnepanelen: de voordelen

  • Zonnepanelen zijn een eenmalige grote uitgave: na slechts enkele jaren heb je al je geld weer terugverdient en kun je vanaf dan geld verdienen doordat je bijna tot geen energieverbruik meer hebt.
  • Zonnepanelen zijn zo goed als onderhoudsvrij. Enkel een paar keer wat water eroverheen gooien is voldoende. Je hoeft dus niet te gaan schrobben op je dak.
  • Zonnepanelen zijn zeer goed voor het milieu. Doordat er meer gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen is er ook meer vraag naar energie. Hierdoor putten wij onze energiebronnen niet uit en wordt er enkel nog gebruik gemaakt van ‘schone’ energie. Dit zorgt ervoor dat er nog genoeg over is voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

voordelen zonnepanelen

Met behulp van de verschillende energie aanbiedingen kan je tevens uitrekenen hoeveel je kan besparen als je volledig over gaat op zonne-energie!