Men wordt steeds bewuster van duurzaam investeren. Zeker als het gaat om energiebesparing. Behalve dat het voordelig is voor ons milieu, heeft het ook voordelen op economisch gebied. Na zo een investering hoef je dus nooit meer geld uit te geven aan elektriciteit.

Om een zonnepaneel aan te schaffen en te laten plaatsen is er optimale deskundigheid voor nodig. Tegenwoordig kun je bij vele bedrijven zonnepanelen kopen, maar de vraag is welke is de beste? Aangezien dit een investering zal zijn voor een langer termijn, moet je heel goed overwegen voor welke verkoper jij kiest. Ervaringen en meningen van anderen van de Luminablog kunnen jou hierbij een eind op weg helpen.

Wat zijn zonnepanelen?

Wereldwijd beginnen steeds meer landen in te zien dat de fossiele brandstoffen uitgeput raken en dat het gebruik van deze brandstoffen leidt tot lucht-en watervervuiling. Daarnaast vindt er ook klimaatsverandering, als gevolg van opwarming van de aarde plaats door het gebruik van fossiele brandstoffen. De vraag naar een vervanging voor energie werd dus groter en zodoende ontwikkelde men het gebruik van zonne-energie.

Een zonnepaneel, ook wel Fotovoltaïsche (PV)-paneel genoemd, zet door cellen een deel van de fotonen uit het zonlicht om in elektriciteit. Zonlicht kan dus gezien worden als een bundel fotonen bij elkaar. De zonnecellen vangen deze fotonen op en zetten ze om in elektronen. Elke cel creëert vervolgens een volt, waardoor er uiteindelijk grote elektrische stroom en spanning gemaakt wordt.

Voor- en nadelen van zonnepanelen

Het gebruik van zonnepanelen kent zijn voor- en nadelen. De voordelen van zonnepanelen zijn dat het gebruik ervan milieuvriendelijk is, het is overal beschikbaar en geheel gratis. Vooral in de hete zomertijd, waarbij er een piek is in energiebehoefte, bieden zonnepanelen een geschikte oplossing. Zonnepanelen hebben op lange termijn dus zowel economische als ecologische voordelen gelet op de duurzaamheid. Vergeleken met andere systemen, zijn de exploitatie- en onderhoudskosten voor zonnepanelen erg laag, zelfs bijna verwaarloosbaar. Dit komt doordat er geen mechanisch bewegende delen zijn en zonnepanelen dus minder snel kunnen breken. Een ander voordeel is dat het gebruik van zonnepanelen niet zorgt voor geluidsoverlast, omdat ze helemaal geen geluid produceren. Verder zijn zonnepanelen ook gemakkelijk te installeren op daken of op de grond.

Enkele nadelen van zonnepanelen zijn dat er s’ nachts of bij bewolkt of regenachtig weer geen energie opgewekt kan worden. Aangezien het weer bijvoorbeeld onvoorspelbaar is, maakt dit zonnepanelen minder betrouwbaar. Voor een continue stroomvoorziening, moeten er dus andere maatregelen getroffen worden, zoals het gebruik van extra apparatuur, ook wel omvormers genoemd, die directe stroom omzetten in wisselstroom, welke op het elektriciteitsnet gebruikt kan worden. Behalve de omvormers zijn er ook accu’s nodig. Deze apparaten zorgen dus ervoor dat de investeringskosten voor zonnepanelen aanzienlijk stijgen. De ruimte die nodig is om een zonnepaneel op de grond te bevestigen is vrij groot, waardoor deze ruimte in feite jarenlang niet voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Een ander nadeel is dat het efficiëntie niveau van zonnepanelen relatief laag is vergeleken met andere hernieuwbare energiesystemen. Als laatste nadeel kan genoemd worden dat zonnepanelen zeer kwetsbaar zijn en dus gemakkelijk beschadigd kunnen worden. De reparatiekosten die hierbij gepaard gaan moeten dus zeker ook in acht genomen worden.