Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Zelfvoorzienend leven is helemaal hot anno 2020. En dat is geen wonder, want dit speelt perfect in op de groeiende vraag naar een duurzaam bestaan. Zelfvoorzienend leven is echter geen antwoord op al je wensen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om geheel zelfvoorzienend te leven als je even veel energie blijft verbruiken als voorheen. Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om zoveel energie op te wekken. Niet het gehele jaar door. Daarom is het niet alleen belangrijk om zonnepanelen te laten plaatsen, maar ook je huidige energieverbruik eens onder de loep te nemen. Zijn er dingen die je kunt veranderen om energie en zo ook kosten te besparen? Hier volgen enkele tips om meer energie te besparen en zo nóg meer uit jouw zonnepanelen te halen!

Zet de thermostaat lager

Zonnepanelen leveren natuurlijk enkel elektriciteit en zullen dan ook weinig te maken hebben met de verwarming in huis. Er zijn immers weer andere mogelijkheden om ook zelfvoorzienend te zijn op het gebied van gas. Toch levert dit wel een extra grote besparing op, dus mogen we deze tip niet ongenoemd laten.

Het kan in Nederland al zeer vroeg koud worden. In de meeste gevallen zetten we rond september al de verwarming aan. Toch adviseren we om dit juist niet te doen. Probeer hier zo lang mogelijk mee te wachten. Wanneer je jezelf al zo vroeg in het seizoen ‘verwent’ met onnodig hoge temperaturen, zal je in de wintermaanden het nóg warmer willen hebben. Dat betekent dat je ontzettend veel stookt. Niet nodig, want uit onderzoek blijkt dat de ideale temperatuur in huis tussen de 19 en 21 graden ligt. Zet je jouw verwarming altijd hoger dan dit gemiddelde? Probeer deze dan eens te verlagen met circa één a twee graden. Investeer in warme happy socks, een dikke plaid en comfortabele truien en je merkt niets van de lagere temperatuur in huis. Een kleine moeite en het levert ook nog eens een flinke besparing op.

Kies de juiste energieleverancier

Je kunt natuurlijk nooit geheel zonder energieleverancier. Allereerst omdat zonnepanelen vrijwel nooit voldoende elektriciteit opleveren voor het gehele jaar en tegelijkertijd ook omdat je alsnog van een toestroom van gas gebruik wilt maken. Gelukkig zijn de meeste energieleveranciers heel toegankelijk in combinatie met zonnepanelen. Kies echter niet voor de eerste de beste die je tegenkomt, maar doe echt goed research naar de verschillende mogelijkheden.

Zo moet iedereen vaste leveringskosten bestalen. Of je nu veel of weinig stroom afneemt. Hier zitten enorm grote verschillen in. Bij de ene leverancier betaal je slechts € 2,- terwijl je bij de ander meer dan € 8,- zal betalen. Daarnaast is het ook belangrijk om op de terugleververgoeding te letten. Dit kan tevens per leverancier en contract verschillen.

Maak gebruik van lichtschakelaars

We maken met name in de wintermaanden veel gebruik van elektriciteit. En laat dit nu net de maanden zijn waarbij de zonnepanelen tevens minder stroom leveren. Geen fijn idee. Daarom is het belangrijk om hier een oplossing voor te zoeken. Hoe kan je ervoor zorgen dat je minder stroom verbruikt en zo ook minder stroom aan de energieleverancier moet vragen?

We verbruiken verreweg de meeste stroom door het gebruik van elektrische apparaten én het gebruik van verlichting. Het gebruik van elektrische apparaten kan enkel opgelost worden door energiezuinige apparaten te gebruiken. Het gebruik van verlichting kan op verschillende manieren verbeterd worden. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een lichtschakelaar. Zo weet je zeker dat de verlichting altijd op de juiste tijdstippen zal branden en je deze nooit meer vergeet uit te schakelen. Dit levert zo al een besparing van tientallen euro’s op. Mooi meegenomen!