Een elektricien schakel je in voor verschillende redenen en klussen. Alles wat met elektriciteit te maken heeft, kan een elektricien voor je uitvoeren. In de basis zijn er drie dingen die een elektricien met name doet. Allereerst wordt een elektricien vaak ingeschakeld om problemen met de elektriciteit te verhelpen. Andere klussen die een elektricien voornamelijk uitvoert hebben te maken met het aansluiten en aanleggen van verschillende dingen. Bijvoorbeeld bepaalde elektra of apparaten. Je leest hier meer over de meest voorkomende klussen van een elektricien.

Problemen verhelpen

Meestal is het de meest makkelijke klus, maar ook de meest voorkomende klus: problemen oplossen. Een elektricien lost met name problemen van kortsluiting op. Kortsluiting ontstaat door overbelasting van de groepenkast, of zoals het voorheen genoemd werd: de stoppenkast. Dat wil zeggen dat er meer energie gevraagd wordt dan een groep geven kan. Dan ontstaat kortsluiting. En een elektricien kan deze kortsluiting oplossen. Ook andere problemen die zich voor kunnen doen in de groepenkast of met elektra kan een elektricien verhelpen.

Aansluiten

Iets ingewikkeldere klussen die een elektricien ook vaak uitvoert zijn het aansluiten van dingen. Dit kunnen apparaten zijn, hoewel er natuurlijk ook elektrische apparaten zijn die je prima zelf aan kunt sluiten. Een Perilex-stekker is weer een ander geval, daarvoor is een elektricien vaak weer nodig. Een elektricien heeft verstand van de aspecten die van belang zijn voor het aansluiten van apparaten. Bijvoorbeeld de stroomtoevoer van het apparaat en de output van een stopcontact. Of bij het aansluiten van grote apparatuur voor in je keuken, zoals een kookplaat, kun je een elektricien inschakelen.

Aanleggen

Ook het aanleggen van elektra of aarding zijn veel voorkomende klussen van een elektricien. Bij een verbouwing en met name wanneer er een flinke renovatie wordt gedaan, kan het soms prettig of noodzakelijk zijn om de elektra opnieuw aan te leggen of te herindelen. Daarvoor worden elektriciens uiteraard ingeschakeld. Oudere woningen hebben niet altijd een aardlekschakelaar. Dit is een belangrijk onderdeel van je groepenkast in het kader van veiligheid. Daarvoor worden ook niet voor niets elektriciens ingeschakeld. Zij weten hoe je op een veilige manier aarding aanlegt.