Met het oog op een duurzame toekomst is het van belang dat we op termijn afscheid nemen van de fossiele brandstoffen die we nu nog op grote schaal gebruiken. Energie uit zonlicht en wind zijn twee belangrijke pijlers waarop onze toekomstige energievoorraad gebaseerd zal zijn. Met name zonlicht is voor veel particulieren een interessante bron van energie. Je zet immers niet zomaar een windmolen in je tuin, maar zonnepanelen op het dak is natuurlijk relatief simpel te regelen. Voor veel mensen is dat onbekende materie, terwijl enige kennis van zaken wel vereist is om de juiste keuze te maken. Waar moet je zoal op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Zo werkt het

De zon is een gigantische vuurbal die een onbeschrijfelijke hoeveelheid energie levert. Al het leven hier op aarde is voor een zeer belangrijk deel afhankelijk van de kracht van de zon. De Franse natuurkundige Becquerel ontdekte al in het jaar 1839 dat het mogelijk was om kracht van de zon te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Hij legde eigenlijk toen al de basis voor de techniek die we nu massaal toepassen. Wat hij ontdekte, was het zogenoemde photovoltaïsch effect. Het komt erop neer dat zonlicht elektronen losmaakt in een halfgeleider. In de meeste gevallen is dit silicium. Daardoor ontstaat een elektrische spanning in een zonnecel. Als je vervolgens meerdere zonnecellen achter elkaar zet, gaat er stroom lopen.

zo werkt zonnepanelen

Vier gangbare soorten

Het natuurkundige principe is natuurlijk niet gewijzigd, maar de gebruikte materialen zijn in de loop der tijd steeds verder verbeterd, om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen. Ga je zonnepanelen kopen, dan is het goed om te weten dat er tegenwoordig vier gangbare soorten zonnepanelen verkrijgbaar zijn. Als je alle prototypen en specifieke toepassingen voor bijvoorbeeld de ruimtevaart ook zou meetellen, zijn er natuurlijk nog veel meer varianten. Maar voor consumenten onderscheiden we monokristallijn, polykristallijn, amorf (dunne film) en glas-glas. Een amorf zonnepaneel levert het laagste rendement op, een glas-glaspaneel het hoogste. Deze relatief nieuwe uitvinding is wel het duurst, maar de terugval in kwaliteit na jarenlang gebruik is aanmerkelijk minder groot.

Plaatsen

Bij het plaatsen van een zonnepaneel is de stand van het dak bepalend. Dit zegt immers veel over de hoeveelheid zonlicht die op het paneel zal vallen. Je kunt het beste een zonnepaneel laten plaatsen door een professional, om ondeskundig handelen te voorkomen.