Nederland beschikt jaarlijks over steeds meer woningen die voorzien zijn van zonnepanelen om duurzame energie op te wekken. Bij het opwekken van de duurzame energie wordt simpelweg alleen de zon gebruikt, waardoor er deze manier beschouwd kan worden als duurzame energieproductie.
Het blijft bijzonder hoe een paneel in staat is het gratis zonlicht om te zetten in bruikbare energie. Hoe het zonnepaneel dit mogelijk maakt en hoe de zonne-energie wordt opgewekt, zal in dit artikel uitgelegd worden.
Zonuren in Nederland
De zon schijnt in Nederland circa 1600 uur per jaar. Gemiddeld komt dit dagelijks uit op 4,38 uur zonlicht. Doordat de zonuren jaarlijks lijken toe te nemen, wordt zonnepanelen kopen nog aantrekkelijker!
Zonne-, wind- en waterenergie zijn vormen van groene energie, doordat de energie praktisch onuitputbaar is. Hierdoor kunnen we deze vormen zien als duurzame energie.
Zonlicht opvangen met zonnepanelen
Een paneel bestaat uit zes verschillende lagen. Op volgorde van boven naar beneden bestaat het zonnepaneel uit de volgende bestanddelen:
- Aluminium frame om de verschillende lagen bij elkaar te houden
- Veiligheidsglas om de zonnecellen te beschermen
- Plastic laag om de zonnecellen tegen water te beschermen
- Zonnecellen die de zonne-energie opvangen
- Nog een plastic laag voor bescherming aan de achterzijde
- Stevige achterplaat ter isolatie en bescherming
De vierde laag, oftewel de laag met zonnecellen, is het belangrijkste onderdeel van het paneel. Deze fotovoltaïsche cellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van zonlicht in gelijkstroom. De gelijkstroom zal vervolgens via kabels naar de omvormer gebracht worden. De omvormer zal de gelijkstroom omzetten in wisselstroom en zal deze wisselstroom opsturen naar het elektriciteitsnet. De wisselstroom is de soort stroom die in de woningen gebruikt wordt.
Overschot aan energie behouden
Tegenwoordig is het ook mogelijk een accu toe te voegen aan de installatie, waardoor de wisselstroom opgeslagen kan worden indien het niet direct gebruikt wordt. Op die manier zal de woning ook ’s nachts of op minder zonnige dagen voorzien zijn van groene energie. Daarnaast zal de eigenaar ook minder afhankelijk worden van de energieleverancier en daarmee van de wisselvallige energieprijzen.
Salderen / terugleveren
Daarnaast is het ook nog mogelijk het overschot terug te leveren aan de energieleverancier. Vooraf zal het verschil tussen het gebruik en de teruglevering berekent: dit verschil wordt ‘salderen’ genoemd. De teruggeleverde energie zal jaarlijks van uw energierekening worden afgetrokken. Indien er over het jaar meer is opgewekt dan verbruikt, kan het huishouden zelfs een vergoeding ontvangen van de energieleverancier. Zo wordt de zonnepanelen opbrengst opeens nog aantrekkelijker.
Recente reacties