Naast het milieuaspect wil natuurlijk iedereen zoveel mogelijk rendement halen uit zijn zonnepanelen. Veel mensen investeren dan ook in zonnepanelen om de energierekening te verlagen. Iedereen hoopt op veel zonnige dagen om zelf zoveel mogelijk energie op te wekken. Toch zijn zonovergoten dagen niet altijd optimaal. De hete zomerdagen zorgen namelijk niet voor een optimaal rendement. De zonnepanelen kunnen namelijk erg heet worden en dit heeft een negatief effect. 

Temperatuur heeft invloed op de opbrengst

Wanneer zonnepanelen urenlang liggen te branden in de zon zou je verwachten dat deze meer opbrengst zouden hebben. Dit is helaas niet het geval. De temperatuur van een zonnepaneel is van grote invloed op de opbrengst. Dus niet de buitentemperatuur, maar de temperatuur van het paneel zelf. Een gemiddelde hedendaagse zomerdag in Nederland brengt de temperatuur van een zonnepaneel eenvoudig boven de 60 graden celsius. Bij een temperatuur van boven de 25 graden neemt de opbrengst al af. Hoeveel dit precies is verschilt per zonnepaneel. In de handleiding kun je hier vaak wel meer informatie over vinden. Vaak wordt dit aangeduid met temperatuur-coëfficiënt. Om de temperatuur van een zonnepanelen te verlagen worden ze met tussenruimtes op de daken geplaatst. Hierdoor kan de wind achter de zonnepanelen komen en deze enigszins afkoelen. 

Rendement vergroten op andere manieren

Nederland kent steeds meer hete dagen per jaar en dit is dus niet altijd even positief voor de energieopbrengst. Wanneer je nog meer wilt bezuinigen op je energierekening kun je naast het zelf opwekken van energie ook bewuster omgaan met energie. Door het verlagen van de energieconsumptie hoef je ook minder op te wekken. Een simpel voorbeeld om dit te doen is het vervangen van je verlichting in huis. Door al je verlichting te vervangen voor LED kun je jaarlijks vele euro’s besparen. Maar ook wanneer je bewuster omgaat met het gebruik van je verlichting verlaag je je rekening. Hedendaags hoef je dit niet eens zelf te doen. De slimme lampen van Philips hue kunnen je hierbij helpen. Dit slimme verlichtingssysteem kun je ook koppelen aan Google home en/of andere slimme smarthome toepassingen. Een slimme manier om ook tijdens de heetste dagen van het jaar een beter rendement te behalen.