Misschien wist je het al, maar niet elke groepenkast is hetzelfde. Er zijn best wat verschillen tussen groepenkasten. Dit begint bij het verschil in merken. Maar het merk zegt vrij weinig over de stroom die je nodig hebt en welke groepenkast bij jouw woonsituatie past. Iedere woonsituatie vraagt namelijk om een andere groepenkast. Dat heeft meer te maken met het aantal fase groepenkasten en hoeveel groepen er in je groepenkast komen. Ieder merk heeft eigenlijk al deze verschillende mogelijkheden voor een groepenkast. Je leest hieronder meer over de 1 fase en 3 fase groepenkasten en hoe het aantal mogelijke groepen daarbij een rol speelt.

Wanneer 1 fase groepenkast?

De meeste huizen hebben een 1 fase groepenkast. En dat is voor de meeste huishoudens ook meer dan prima. De hoofdschakelaar van een 1 fase groepenkast is 2-polig. Groepen worden per vier aangelegd. Een 1 fase groepenkast kan 8 groepen aansluiten. Dit zijn dan 2 x 4 groepen. Naast de groepen kunnen een kookgroep en een beltrafo handig zijn. Deze groepen zijn specifiek bedoeld voor je fornuis, tenzij deze op gas is, en voor je deurbel. Dit is ook aan te sluiten op een 1 fase groepenkast.

Wanneer 3 fase groepenkast?

Een 3 fase groepenkast is krachtiger. Er kan gewerkt worden met krachtstroom. De hoofdschakelaar is bij een 3 fase groepenkast ook 4-polig in tegenstelling tot de 2-polige hoofdschakelaar van de 1 fase groepenkast. Niet iedereen heeft krachtstroom nodig. Wel kan het handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een laadpaal voor je elektrische auto hebt. Andere opties in je huis waardoor je baat kunt hebben bij een 3 fase groepenkast zijn een sauna of een bubbelbad. De stroom voor zulke veel vragende apparaten gaat dan via 3 fases in plaats van 1, waardoor je de groepenkast niet overbelast.

Aantal groepen in een groepenkast

Ook het aantal groepen kan verschillen. De groepen gaan per vier. Er kunnen meerdere samenstellingen van 4 groepen worden aangesloten op een groepenkast. Vaak heb je zelf de mogelijkheid dit in te vullen, al dan niet met advies van een expert of je elektricien. Je wil groepen niet overbelasten en daarom is het verstandig om te kijken hoe veel stroom je grote apparaten, bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser, vragen. Zo kun je deze in verschillende groepen verdelen, zodat de stroom goed over de groepen verdeeld wordt en niet alles in één keer van één groep vraagt.