Het hebben van zonnepanelen was een aantal jaren geleden nog een unicum, vandaag de dag is het bijna de norm. Zeker bij een nieuwbouwhuis kun je niet om de duurzame innovaties heen, van een waterpomp tot zonnepanelen en van energiezuinige apparatuur tot een slim huis. Waar het vroeger nog gunstig was om terug te leveren aan het net en je er zelfs geld voor kreeg, is dat vandaag de dag wel anders. Maar niet getreurd, je kunt met behulp van slimme oplossingen je eigen opgewekte energie ook nog op een andere slimme manier opslaan. Hoe je dat kan doen? Nou je kunt bijvoorbeeld je zonnestroom opslaan in een thuisaccu! Lees snel verder.
Thuisbatterij
Met het afbouwen van de salderingsregeling is het steeds populairder om voor een thuisbatterij te gaan. En dat is ook goed te begrijpen, het kent namelijk vele voordelen. Het gaat er namelijk voor zorgen dat je eigen opgewekte stroom via bijvoorbeeld een zonnepaneel altijd toereikend is, ook op momenten dat er weinig zon is. Je bent daarmee niet meer afhankelijk van energieleveranciers. En wanneer subsidies en financiële voordelen van salderen stoppen, dan treft jou dit niet. Daarnaast valt het tegenwoordig behoorlijk mee hoe duur thuisbatterijen zijn, ze zijn er in alle soorten en maten op de markt en je kunt dus kiezen welk exemplaar aansluit bij jouw wensen en voorkeuren. Natuurlijk kost het wel het iets, maar een simpele rekensom laat vaak al snel zien dat het wel uit kan om hierin te investeren. Zeker wanneer je in het achterhoofd houdt dat de prijzen van energie de komende jaren alleen maar verder gaan stijgen.
Slim energiegebruik
Wanneer je liever nog even zonder batterij van je zonne-energie wilt genieten, is het aan te raden om slim met je energie om te gaan. Het verbruik wat je kunt plannen, is het van aan te raden om dit te doen. Denk aan het aanzetten van de vaatwasser wanneer de zon schijnt, of dan juist even lekker een grote schoonmaak van je kast te doen. Ook kun je ervoor kiezen warm water op te slaan in een boiler of juist op dat moment je elektrische auto en fiets even op te laden. Allemaal simpele trucjes die er wel voor zorgen dat er geen energie verloren gaat. Hiervoor zijn ook speciale systemen op de markt, de zogenaamde domoticasystemen.
Wellicht goed om te weten is dat er (nog) géén landelijke subsidie voor thuisbatterijen is, maar dat je wel aanspraak kan maken op een btw-teruggave tijdens de aankoop van zonnepanelen en er zijn in sommige gemeentes lokale regelingen of leningen. Wanneer je dit dus allemaal combineert kun je niet anders dan concluderen dat zonnestroom opslaan in een thuisaccu een hele aantrekkelijke manier wordt om de investeringen in je zonnepanelen en de stroom die je daarmee opwekt nog verder te laten renderen. Dus laat geen energie verloren gaan en kijk naar de mogelijkheden om alles eruit te halen.
Recente reacties