Er vindt een grote stijging plaats van het aantal zonnepanelen in Nederland. Steeds meer huizen hebben zonnepanelen op het dak. De reden dat steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak komt doordat mensen zich steeds bewuster worden van het belang van duurzaamheid. Daarbij wordt het financieel ook steeds aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. De prijs van zonnepanelen daalt namelijk nog steeds. Ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen, dan is het ook slim om eens naar je energiecontract te kijken. Het kan zijn dat je huidige contract dan niet meer past bij je nieuwe situatie.
Hoe moet je energie vergelijken met zonnepanelen?
Als je zonnepanelen op je woning hebt liggen, dan moet je dit ook invullen bij het energie vergelijken. Naast de energie die je verbruikt vul je dan ook de opwekking in. Het kan zijn dat je de zonnepanelen nog niet zo lang hebt en niet weet hoeveel deze opwekken. Je kunt dit dan navragen bij de leverancier van je panelen. Zij kunnen inschatting maken van de verwachte opwekking. Maar je kunt ook bij het vergelijken het aantal zonnepanelen invoeren, dan wordt er een inschatting voor je gemaakt.
Salderen als je zonnepanelen hebt
Met de zonnepanelen op je woning wek je energie op. Energieleverancier verrekenen dit met je verbruik. Dit noemen zij salderen. Bij het maken van een vergelijking vul je ook je opwekking in. Energievergelijkers salderen dit dan ook gelijk, zodat dit in je uitkomst wordt meegenomen.
Waar je vervolgens wel rekening mee moet houden zijn de vaste leveringskosten en het gastarief. Heb je namelijk zonnepanelen, dan heeft het elektriciteitstarief maar een kleine invloed op je energierekening. Door de opwekking van je panelen wordt een gedeelte van je elektriciteitsverbruik gesaldeerd en is dit een kleinere kostenpost op je energierekening. De vaste leveringskosten en het gastarief omvatten dan een groter deel van je rekening.
Terugleververgoeding als je zonnepanelen hebt
Wek je meer energie op dan dat je verbruikt, dan lever je dit terug aan de energieleverancier. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding. Hoe hoog de vergoeding is hangt af van je energieleverancier. Bij het maken van een vergelijking worden deze vergoedingen meegenomen. Wek je meer op dan dat je verbruikt, dan zie je een maandbedrag waar de terugleververgoeding in is meegenomen.
Berekenen van je maandbedrag
Als je nog niet zo lang zonnepanelen hebt, dan schat een energieleverancier het maandbedrag waarschijnlijk anders in dan een energievergelijker. Een energieleverancier baseert het termijnbedrag namelijk op je verbruik van de afgelopen drie jaar in de woning. Daar nemen ze het gemiddelde van. Heb je pas sinds kort zonnepanelen op je dak liggen, dan rekenen zij dit ook maar voor een gedeelte mee. Hierdoor kan er een verschil zitten in het maandbedrag dat je in de vergelijker ziet en wat de energieleverancier voorstelt. Je kunt het voorgestelde maandbedrag natuurlijk altijd aanpassen. Als je contact opneemt met je energieleverancier en aangeeft dat je zonnepanelen op je dak hebt laten installeren, dan zal je leverancier het maandbedrag voor je aan willen passen.
Pas je het maandbedrag niet aan, dan zal je bij de jaarafrekening het geld terug krijgen dat je te veel hebt betaald.
Recente reacties