Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen. Toch tasten veel mensen nog in het duister als het gaat om zonnepanelen. Als je er niet veel vanaf weet kan het namelijk nog best een ingewikkeld proces zijn. Daarom staat in dit artikel alles voor je op een rijtje: van de werking, tot de soorten die er zijn, tot de opbrengsten.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit dan om in elektrische energie. Deze stroom kan je nog niet direct gebruiken voor je apparaten. Hiervoor heb je eerst een omvormer nodig. Deze omvormer zet de energie om in bruikbare stroom en leidt het via een stekker naar het stopcontact waarna jij het kunt gebruiken.
Soorten zonnepanelen
Er zijn tegenwoordig veel verschillende aanbieders van zonnepanelen, denk bijvoorbeeld maar eens aan Pure Energie zonnepanelen of de zonnepanelen van Solarpanel. Grofweg kun je drie soorten zonnepanelen onderscheiden.
-
- Monokristallijne zonnepanelen: deze zonnepanelen worden gemaakt van zonnecellen die uit één kristal bestaan, deze egaal zwarte zonnepanelen hebben het hoogste rendement.
- Polykristallijne zonnepanelen: deze zonnepanelen bevatten zonnecellen met meerdere kristallen. Deze zijn vaak blauw en hebben een iets lager rendement, ook hebben ze vaak een lagere aanschafprijs.
- Amorf zonnepanelen: deze zonnepanelen zijn het goedkoopst en zien eruit als een soort dunne film. Deze zonnepanelen hebben tevens het laagste rendement. De panelen moeten dan ook behoorlijk groot zijn willen ze wat opbrengen.
Opbrengst van zonnepanelen
De belangrijkste vraag is natuurlijk: “maar wat brengen zonnepanelen dan precies op?” Om aan te geven hoeveel een zonnepaneel opbrengt wordt de term Wattpiek (Wp) gebruikt. Dat is het maximale vermogen van je zonnepanelen onder optimale omstandigheden. Dit is dus als de zon op een mooie dag recht op je panelen schijnt. Helaas is het in dit deel van Europa vaak niet zulk mooi weer, een zonnepaneel werkt hier ongeveer negen honderd uur per jaar op vol vermogen. Reken op zo’n 260 Wattpiek vermogen per paneel. Dat levert per paneel jaarlijks zo’n 220 kWh stroom op. Stel dat je dan tien zonnepanelen installeert, dan produceer je per jaar ongeveer 2300 kWh elektriciteit. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3500 kWh. Met tien zonnepanelen wek je dus al meer dan de helft van je jaarlijkse verbruik op. Dit kan je jaarlijks zo’n honderden euro’s op je energierekening.
Terugverdienen van je zonnepanelen
Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren al een heel stuk goedkoper geworden. Een systeem van tien zonnepanelen en 2600 Wp kost ongeveer 4500 euro (dit is het geld voor de aanschaf van de zonnepanelen en omvormer plus de installatie kosten). De panelen gaan zo’n 25 jaar mee, de omvormer is na twaalf/dertien jaar al aan vervanging toe. Volgens Milieu Centraal is de investering in zo’n dertien jaar terugverdiend. Milieu Centraal heeft in deze berekening geen rekening gehouden met eventuele subsidie of btw-teruggave op aankoop en de installatie van de zonnepanelen.
Zijn zonnepanelen wat voor mijn huishouden?
In principe kunnen (bijna) overal zonnepanelen gelegd worden. Of je zelf het geld waard vind om te investeren in zonnepanelen is natuurlijk helemaal aan jou zelf. Je hebt tegenwoordig wel subsidies voor het verduurzamen van je huis door middel van zonnepanelen, warmtepompen etc. Wellicht is het ook handig om de recensies van andere mensen over installateurs of leveranciers van zonnepanelen te lezen voor je wat definitiefs koopt. Op die manier weet je altijd wel een beetje waar je aan toe bent.
Recente reacties