Je ziet je steeds vaker op een boot liggen of aan een railing van de boot hangen: zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een hot topic in het opwekken van energie en dat is niet zonder reden. Wie langere stukken vaart wil niet afhankelijk zijn van alleen brandstof. Je bent altijd voorzien van gratis elektriciteit, mits de zon een beetje schijnt. De zonnestralen wekken energie op en die wordt opgeslagen in een accu voor later gebruik.

In deze blog informeren we je over de voordelen van zonnepanelen voor de boot en de verschillende soorten.

De voordelen van zonnepanelen op de boot

Zonnepanelen kennen meerdere voordelen, zowel op land als op de boot. Wie zonnepanelen op de boot heeft liggen kan extra lange vaartochten maken zonder terug te hoeven naar de haven of via een generator stroom op te wekken. Gemiddeld kun je wel 3 tot 4 keer langer wegblijven van een haven zonder dat je accu te diep ontlaat. Vaar je in een erg zonnige regio, dan kun je nog wel langer op open water blijven. Met zonnepanelen win je duurzame energie die opgeslagen wordt in een accu. 

Het tweede voordeel van zonnepanelen is dat de accu minder snel ontladen wordt. Accu’s slijten namelijk wanneer deze van 100% naar 0% gaan. Door het gebruik van zonnepanelen lopen je accu’s langzamer leeg en wordt het steeds een beetje bijgeladen. 

Ten derde zijn zonnepanelen uiteindelijk goedkoper dan walstroom. Voor zonnepanelen zijn de eenmalige investering een stuk hoger dan je boot aan de walstroom leggen. Op korte termijn ben je duurder uit met zonnepanelen, maar op lange termijn goedkoper. De energie die je opwekt met zonnepanelen is gratis. Daarnaast is het ook nog een beter voor het milieu. 

Zonnepanelen hebben dus het voordeel dat je langere tochten kunt varen, wie wilt dat nou niet?!

Waar kun je zonnepanelen voor de boot kopen?

Zonnepanelen op een boot werken net even anders dan de zonnepanelen die je op het dak van een huis legt. In een watersportwinkel kun je verschillende soorten zonnepanelen kopen. 

Wat heb ik nodig om zonnepanelen op mijn boot te plaatsen?

Je bent overtuigd en wilt zonnepanelen op je boot plaatsen, maar wat heb je allemaal nodig? Een vraag die veel booteigenaren zichzelf stellen, want met enkel een zonnepaneel kom je niet ver. Een basis zonnepanelensysteem bestaat uit zonnepanelen, een accu, een laadregelaar en bevestigingsmateriaal. 

Het kiezen van de juiste zonnepanelen kan voor velen een pittige klus zijn. Welke zonnepanelen geschikt zijn hangt af van de hoeveelheid stroom je denkt nodig te hebben. Welke apparaten gebruik je en hoeveel uur per dag? Daarnaast zit er nog een verschil in het soort zonnepanelen. Je hebt namelijk Poly en Mono zonnepanelen. Dit zijn twee soorten zonnepanelen met elk een andere soort zonnecel. De mono versie is effen zwart en heeft een gladde structuur. Verder is de plek van de zonnepanelen erg belangrijk. Monteer de zonnepanelen op een plek waar ze de meeste zon kunnen vangen, bijvoorbeeld op het voordek. 

Kortom, zonnepanelen op je boot kent erg veel voordelen, waardoor je langere tochten kunt varen!