Het aanschaffen van zonnepanelen is een behoorlijke investering, daarom is het belangrijk om verschillende merken gronding te vergelijken. Het maken van de juiste keuze is van groot belang voor de efficiëntie en duurzaamheid van je zonnepanelen. Lees in deze blog waar je rekening mee moet houden bij het vergelijken van zonnepanelen merken. 

 

Tips voor het vergelijken

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen kom je veel verschillende merken tegen. Mar hoe weet je nu welk merk het best bij jou past? Less hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij het vergelijken van zonnepanelen merken.

 

  1. Vermogen en rendement: het belangrijkste van een paneel is natuurlijk het rendement wat hij behaalt. Een van de meest cruciale factoren is het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen wordt altijd uitgedrukt in wattpiek en geeft aan hoeveel elektriciteit een paneel kan genereren. Panelen met een hoog vermogen genereren meer energie. Kijk dus naar het rendement van de panelen bij het vergelijken van verschillende merken.
  2. Temperatuur coëfficiënt: de temperatuur heeft invloed op de prestaties van de zonnepanelen. Bij een temperatuur van meer dan 35 graden gaan de prestaties van de zonnepanelen achteruit. Kijk daarom goed naar de temperatuur coëfficiënt, hoe lager dit percentage, hoe beter de prestaties zijn bij hoge temperaturen. 
  3. Garanties: bekijk altijd de garanties die worden aangeboden. Er zijn twee verschillende soorten garantie, namelijk de garantie voor het behoud van het vermogen en een garantie voor defecten van materialen. Een goede garantie kan gemoedsrust bieden op lange termijn.
  4. Gebruikte technologie: de technologie in zonnepanelen verbeterd zich snel en leidt to betere prestaties. Onderzoek welke technologieën er door het merk worden gebruikt en of deze bijdragen aan een hogere energieopbrengst. 
  5. Prijs-kwaliteitverhouding: de prijs van de panelen is meestal een belangrijke overweging, maar de kwaliteit van de panelen is net zo belangrijk. Kijk daarom goed naar de betrouwbaarheid, efficiëntie en garantie van het merk. Soms is een investering in duurdere panelen rendabeler vanwege hun hoge efficiëntie. 
  6. Reviews en ervaringen: als je er echt niet uitkomt, is het ook altijd een goed idee om verschillende reviews en ervaringen van andere gebruikers te lezen. Dit geeft waardevolle inzichten in de prestaties en betrouwbaarheid van het paneel.

Tier 1- of tier 2 merk

Bij het uitkiezen van zonnepanelen merken krijg je ook te maken met tier 1 merken en tier 2 merken. Tier 1 merken zijn het meest betrouwbaar, maar zijn wel duurder en er zijn vaak maar weinig merken die dit type panelen aanbiedt. Tier 1 merken produceren hun eigen panelen en innoveren het meest. Dit is iets van Tier 2 merken niet doen, ze kopen vaak onderdelen in. Er zijn ook tier 3 merken, deze merken doen vaak weinig onderzoek en hebben weinig ervaring. Het is dus verstandig om te kiezen voor een tier 1 of tier 2 merk.