Als het gaat om het verduurzamen van je woning, zijn er meer mogelijkheden dan alleen het laten plaatsen van zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan het duurzaam verwarmen met behulp van een warmtepomp. En deze warmtepomp kun je weer voeden met de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen. Hoe werkt de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp precies? Je leest er alles over in dit artikel.

Hoe werkt een warmtepomp?

Voordat we meer vertellen over de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen, is het goed om iets meer te weten over de werking van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem. Vervolgens wordt deze ‘gratis’ energie met een hoog rendement omgezet in energie voor het verwarmen of koelen van een woning. Of het bereiden van warmtapwater. De compressor van de warmtepomp gebruikt hiervoor een beperkte hoeveelheid elektrische energie. Deze energie fungeert dus als hulpenergie voor het hele proces.

Een warmtepomp en zonnepanelen: hoe werkt de combinatie?

Voor het voeden van de compressor heeft de warmtepomp dus elektrische energie nodig. Maar deze energie kun je ook weer duurzaam opwekken met behulp van de zonnepanelen. In Nederland is de zogeheten salderingsregeling van kracht. Dit betekent dat de de pv-stroom van zonnepanelen in de zomer aan het net wordt geleverd en dat je in de winter, wanneer o.a. de warmtepomp deze stroom nodig heeft, deze stroom voor hetzelfde geld weer mag gebruiken tot een maximum van 5000 kWh.

Kijk hoe je het meeste rendement kunt halen

Wanneer je zelf stroom opwekt met zonnepanelen, kan deze natuurlijk altijd nuttig aangewend worden. Maar het is wel goed om samen met een installateur te bekijken hoe je het meeste rendement uit je warmtepomp en zonnepanelen kunt halen. Dit verschilt namelijk heel erg per woning. Iedere woning is uniek. Denk aan het verwarmingstype en de isolatiewaarde. Zo kan het in bepaalde gevallen bijvoorbeeld interessant zijn om de warmtepompboiler alleen gedurende dag te laten opwarmen om zo op een optimale manier gebruik te maken van de stroom die je opwekt met de zonnepanelen. Zit je bijvoorbeeld al aan het maximum van 5000 kWh of verandert de salderingsregeling? Dan kun je mogelijk de levering aan het net beperken.

Ieder huis is anders en daarom is het belangrijk om advies in te winnen over de meest efficiënte samenwerking van de warmtepomp en zonnepanelen.