Wanneer het aankomt op het bestrijden van luchtverontreiniging kijken we daarvoor voornamelijk naar anderen. Veel mensen denken dan ook nog altijd dat ze zelf eigenlijk maar weinig kunnen doen aan de luchtverontreiniging waarmee we met z’n allen worden geplaagd. Dat is echter niet juist, integendeel elke dag opnieuw plaats en dat op de meest uiteenlopende manieren. Bent u ook bezorgd over de impact welke luchtverontreiniging kan hebben op ons leven. Wilt u er dan ook graag constructief aan werken? In dat geval is het altijd interessant om u even te verdiepen in de informatie welke hieronder is terug te vinden. 

 

  • Beperk onnodige verplaatsingen met de auto 

 

Hoe we het ook draaien of keren, één van de belangrijkste veroorzakers van luchtverontreiniging is onze auto. Gelukkig zijn er door de jaren heen heel wat nieuwe modellen op de markt verschenen die het allemaal net wat milieuvriendelijker aanpakken. Dit gezegd hebbende is het nog steeds zo dat luchtverontreiniging een zeer belangrijk probleem is die we samen moeten bestrijden. Hoe dat het beste kan? Door er in ieder geval voor te zorgen dat u de auto zoveel als mogelijk is thuis laat staan. Kleine afstanden overbruggen doet u dan ook bij voorkeur ofwel te voet ofwel met behulp van de fiets. Ook het niet onnodig laten draaien van de motor van uw auto is een belangrijke tip om rekening mee te houden. 

 

Moet u toch voor bepaalde verplaatsingen de auto gebruiken? Ook dan zijn er nog steeds verschillende zaken waar u de nodige aandacht aan kunt besteden. Zo is het altijd een goed idee om rustig weg te rijden en niet meteen vol gas te geven. Bovendien is het ook nog eens zo dat het wordt aangeraden om dieselauto’s van voor het jaar 2005 uit te rusten met een zogenaamde roetfilter. Op deze manier kan de uitstoot van schadelijke stofdeeltjes reeds behoorlijk worden ingeperkt. Zo kan heel wat luchtverontreiniging worden voorkomen. 

Hout stoken? Dat doet. Het begint eigenlijk allemaal gewoon bij u en ik. Luchtverontreiniging vindt 

 

  • u liever niet! 

 

In een recent verleden was het de normaalste zaak van de wereld om uw woning te verwarmen met hout. Tegenwoordig is dat in mindere mate het geval. Niet in de minste plaats omdat overheden deze manier van verwarmen sterk willen ontmoedigen. Waarom? Omdat het stoken van hout één van de belangrijkste vervuilers is. Om de mate aan luchtverontreiniging in ons land en in andere landen in te kunnen perken is het van cruciaal belang om de houtstook zoveel mogelijk te vermijden. Concreet doe je er dan ook in de praktijk goed aan om rekening te houden met de aandachtspunten zoals hieronder aangegeven: 

 

  • Maak bij voorkeur geen gebruik van een houtkachel of een open haard; 
  • Wanneer u genoodzaakt bent om hout te stoken doet u dat bij windstil of mistig weer; 
  • Verbrand het hout steeds op een hoge temperatuur; 
  • Zorg ervoor dat het hout los wordt gestapeld zodat er zuurstof bij kan komen. 

 

Bent u bereid om rekening te houden met de tips zoals hierboven aangegeven? Dan zult u kunnen vaststellen dat op deze manier de mate aan luchtverontreiniging behoorlijk kan worden teruggedrongen… en daar profiteren we allemaal van!