Tot enkele jaren geleden zag je bijna geen zonnepanelen in het straatbeeld. Maar daar is de laatste tijd een grote verandering in gekomen. Tegenwoordig zie je heel veel zonnepanelen in woonwijken of op bedrijvenparken. Is dit nu een trend of gaan we in de toekomst steeds meer zonnepanelen zien? Deze vraag willen veel mensen wel beantwoord hebben. Want is het aanschaffen van zonnepanelen dan werkelijk zo’n goede investering? Is dat de reden dat steeds meer gezinnen er voor kiezen zonnepanelen aan te schaffen en hun eigen energie op te wekken? Levert dit echt zoveel op? En help je ook nog eens het milieu of is dat een fabeltje?

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

De begrippen duurzaam en bewust met energie omgaan worden steeds belangrijker voor mensen. Het is algemeen bekend dat we anders met het milieu moeten gaan omgaan willen we de aarde ontzien. Door de wereld minder te belasten is het straks voor onze kinderen en kleinkinderen ook nog fijn wonen op aarde. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moeten we nu wel actie ondernemen en na gaan denken over duurzame energiebronnen die we kunnen gaan gebruiken. En veel mensen doen dat ook al. Bijna de helft van de huishoudens in Nederland maakt gebruik van groene energie, maar dat is natuurlijk nog lang niet voldoende. Gelukkig stappen ook steeds meer mensen over op de optie om zelfvoorzienend te zijn door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Er zitten namelijk veel voordelen aan zonnepanelen.

Door zonnepanelen te kopen investeer je namelijk in je toekomst. Er komt een moment dat iedereen over zal moeten stappen naar energie in een duurzame vorm. De “gewone” stroom is niet onuitputtelijk en dan moeten er wel alternatieven zijn. Door zelfvoorzienend te zijn in je stroomtoevoer wordt dit probleem ondervangen. De zonnepanelen zetten het zonlicht wat je gratis opvangt om in energie die je weer kunt gebruiken in je huis. Op deze manier help je niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee.

Helaas stijgen ook elk jaar de energieprijzen weer. En zeker dit jaar kan dat niemand ontgaan zijn. Door energie met je zonnepanelen op te wekken voorkom je dat je ieder jaar meer voor je energie moet gaan betalen.

Nog een financieel voordeel is dat je een hoger rendement hebt dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. Het spreekt voor zich dat dat een goede investering is!

En nog een fijne bijkomstigheid is dat als je zonnepanelen eenmaal op je dak liggen, je er daarna niet meer mee bezig hoeft te zijn of werk aan hebt. Het opstarten van de zonnepanelen gebeurt allemaal vol automatisch en je hoeft hier geen dagelijkse handelingen voor uit te oefenen. Superhandig toch?!

Onwaarheden over zonnepanelen

Als iets ineens in populariteit toeneemt, komen er ook negatieve verhalen of onwaarheden naar voren. Over het algemeen kloppen deze verhalen niet, maar het resultaat is dat mensen deze wel voor waar aannemen en zich niet verder laten informeren en het er verder maar bij laten zitten. En dat is natuurlijk een gemiste kans.

Zo zouden zonnepanelen heel duur zijn. Natuurlijk is het in eerste instantie een investering ,maar die heb je met een paar jaar weer terugverdiend met je eigen opgewekte energie.

Ook is het niet waar dat zonnepanelen altijd op het zuiden gericht moeten staan om überhaupt te presteren. Zodra een paneel zonlicht opvangt, gaat het energie leveren al is dat op een zonnige dag wel meer dan op een bewolkte dag. En een vergunning van de gemeente heb je niet nodig om zonnepanelen te plaatsen, dus wat houdt je nog tegen?!