Wil je wat geld besparen door het zelf plaatsen van de zonnepanelen? Dat is natuurlijk een prima optie. Het installeren van de zonnepanelen kan zelf al tegen de €800,- aanlopen. Dit is dan voor zo een 10 à 12 zonnepanelen. Uiteraard is het plaatsen van zonnepanelen niet voor iedereen weggelegd. We vertellen in dit artikel meer over het zelf plaatsen van zonnepanelen.

Volgorde bij het plaatsen van een zonnepaneel

Bij het plaatsen van een zonnepaneel is het belangrijk eerst duidelijk in beeld te krijgen waar de zonnepanelen geplaatst zullen worden. Is dit ook direct goed te bevestigen en hoe loopt hierbij de bekabeling? Als dat duidelijk is kan alles worden bevestigd. Let hierbij op het volgende:

  • Bepaal de lussen van de panelen.
  • Plaats nu de dakdoorvoer
  • Leg vervolgens de DC kabel van de zonnepanelen naar de omvormer en bevestig alle stekkers.
  • Tijdens het doorlussen van de DC kabels van de panelen kunnen ze tevens geplaatst worden.
  • Plaats een aardlekautomaat en een AC-kabel van de omvormer op de meterkast.

Veilig werken op hoogte

Om op het dak te komen is het belangrijk om hier veilig mee op te gaan. Denk hierbij onder andere aan het werken met een ladder of steiger van rolsteiger.net. Als je dan eenmaal op het dak beland bent is het belangrijk met valbeveiliging te werken. Het werken zonder valbeveiliging is namelijk levensgevaarlijk. Wanneer je dus voor het eerst zelf op hoogte gaat werken is het belangrijk je voldoende in te lezen over het werken op hoogte met steigers.

Plaatsen op een schuin of een plat dak

Het plaatsen van de zonnepanelen zelf is op een plat dak vele malen gemakkelijker en ook veiliger dan op een schuin dak te plaatsen. Vooral omdat zonnepanelen ook een gewicht van zo een 25 kg hebben. Daarnaast hebben zonnepanelen op een plat dak ook nog eens een hoger rendement dan een schuin dak. Dus mocht je in de gelegenheid zijn op te kunnen plaatsen op een plat dak, dan is het zeker aan te raden.