PIR isolatie kan zeer breed toegepast worden. De zogenaamde PIR isolatieplaten staan er in ieder geval om bekend uitstekend geschikt te zijn om verschillende onderdelen van de woning te isoleren. Het gaat hierbij in eerste instantie om een plat dak. Daarnaast is het echter ook perfect mogelijk om een spouwmuur te isoleren met dit type materiaal. PIR staat er om bekend een isolatiemateriaal te zijn welke zich kenmerkt door uitstekende thermische eigenschappen. Ze heeft verder als extra voordeel dat ze er ook bij een beperkte dikte in slaagt om aanzienlijk beter te isoleren dan andere isolatieproducten. Overweeg jij voor het isoleren van één of meerdere onderdelen van jouw woning ook het gebruik van PIR isolatie? Lees dan snel verder en ontdek meteen welke voor- en nadelen er aan dit materiaal zijn verbonden. 

Wat is PIR isolatie precies? 

Voor PIR isolatieplaten geldt dat het eigenlijk harde schuimstof platen zijn. Op vlak van structuur lijken deze platen eigenlijk zeer sterk op PUR. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat op brandtechnisch vlak PIR een stuk veiliger is. Dit is te wijten aan het feit dat er op het moment van verhitting een behoorlijke hoeveelheid minder schadelijke rookgassen ontstaan. PIR platen worden in de praktijk tegenwoordig zeer vaak gebruikt bij het isoleren van de volgende onderdelen van een woning: 

  • Platte en hellende daken; 
  • Vloeren; 
  • Spouwmuren; 

De uitstekende thermische eigenschappen waar dit type van isolatiemateriaal over beschikt zorgt er bovendien voor dat ze ook in geringe diktes uitstekend kan worden toegepast. De isolatiewaarde van dit materiaal bevindt zich dan ook niet voor niets tussen de 0,023 en 0,026 W/Mk. Zou jij dus met andere woorden op een efficiënte manier bepaalde onderdelen van je huis willen isoleren? Dan is het zonder meer een aanrader om ervoor te kiezen om gebruik te gaan maken van het PIR isolatiemateriaal. 

Alle voordelen van PIR isolatie op een rijtje 

Door de jaren heen is gebleken dat het gebruik van PIR isolatie steeds populairder is geworden. Dat is het rechtstreekse gevolg van de verschillende, interessante voordelen die er aan dit materiaal zijn verbonden. Wij hebben al deze verschillende voordelen even voor jou op een rijtje gezet hieronder.

  • Het materiaal neemt geen vocht op waardoor ze uitstekend te gebruiken is in vochtige omstandigheden;
  • In heel wat gevallen is er geen apart dampscherm vereist; 
  • Het is een licht materiaal en daardoor zeer eenvoudig te verwerken; 
  • Ze beschikt over een hoge isolatiewaarde, ook bij een geringe dikte; 
  • Je bent verzekerd op uitstekende brandvertragende eigenschappen; 

De hierboven aangegeven voordelen hebben ervoor gezorgd dat de voorbije jaren ongelofelijk veel mensen voor het isoleren van hun woning gebruik zijn gaan maken van PIR isolatie. Ben jij dat ook van plan? Hou dan wel niet alleen maar rekening met de voordelen die aan dit isolatiemateriaal zijn verbonden. Er zijn namelijk ook een aantal beperkte nadelen waar je even bij stil zal willen blijven staan.

Zijn er ook nadelen aan dit isolatiemateriaal verbonden?

Er is bij PIR isolatie net zoals bij alle andere soorten isolatiematerialen uiteraard ook sprake van een beperkt nadeel. Het eerste voordeel heeft betrekking tot het feit dat het materiaal niet eenvoudig te recyclen valt. Daarnaast is het zo dat ervoor de productie van PIR isolatie gebruik wordt gemaakt van chemicaliën. Deze zijn uiteraard schadelijk voor het milieu. Vormen deze nadelen voor jou niet direct een groot probleem? Dan hoeft er je helemaal niets in de weg te staan om je woning te gaan isoleren met behulp van PIR isolatie!