Het Nederlandse energieleverancier Nuon heeft aangekondigd dat het zijn naam zal veranderen in Vattenfall om zich aan te sluiten bij die van zijn Zweedse moedermaatschappij Vattenfall AB. De verandering zal worden doorgevoerd als onderdeel van de plannen van Vattenfall om haar merk in Europa te verenigen en “strategisch en financieel effectiever” te worden. Nuon, dat al in 2009 door Vattenfall is overgenomen, zal geleidelijk stoppen met haar activiteiten onder die naam, terwijl voor haar Nederlandse klanten de eerste veranderingen begin 2019 zichtbaar zullen zijn. De overname zal geen veranderingen opleveren voor de huidige klanten. Ook de zonnepanelen van Nuon blijven gewoon bestaan.

Meer over Vattenfall Nuon

Op dit moment is Vattenfall actief in zeven markten, waaronder Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Haar dochterondernemingen opereren onder de naam Vattenfall in al deze markten, behalve in Nederland. “Wij geloven dat Vattenfall succesvoller zal zijn onder één Europese naam […]”, aldus president en CEO Magnus Hall.

Nuon produceert en levert stroom uit conventionele en duurzame energievoorzieningen zoals wind- en zonneparken. Eerder dit jaar won Nuon de aanbesteding voor het eerste Nederlandse nul subsidievrije offshore windpark binnen de Hollandse Kust Zuid-zone. Het Nederlandse Nuon en het Zweedse Vattenfall geven aan dat zij hun krachten zullen bundelen om een toonaangevend Europees energiebedrijf te vormen”, aldus het Zweedse bedrijf in een verklaring.

Vattenfall krijgt 100% van de aandelen

“Vattenfall heeft een bod gedaan van € 8,5 miljard in contanten voor 100 procent van de aandelen,” aldus het bedrijf. Vattenfall zei dat het in eerste instantie 49 procent van de aandelen van Nuon zou verwerven en de resterende 51 procent “in de komende zes jaar tegen vaste voorwaarden” zou kopen. Het netwerkbedrijf Alliander van Nuon is niet opgenomen in de deal, die al unaniem is aanbevolen door het bestuur van Nuon en die in het tweede kwartaal van dit jaar zou moeten worden afgerond. Vattenfall gaf aan dat de fusie met het Nederlandse bedrijf het mogelijk zou maken om in 2050 ‘klimaatneutraal’ te opereren.

“De alom gerespecteerde kennis van Nuon op het gebied van duurzame energie en schone energietechnologieën is een zeer waardevolle aanvulling op hun eigen kennis. Het zal de realisatie van Vattenfall’s strategie om elektriciteit schoon te maken versnellen”, aldus Lars Josefsson, algemeen directeur van Vattenfall. Nuon, dat meer dan 10.000 medewerkers telt in Nederland, België en Duitsland, meldde vorig jaar een omzet van € 6,1 miljard.