Een energielabel geeft aan hoe zuinig de woning is. Energielabels kennen we allemaal wel, de labels gaan van A t/m G. A staat voor een zeer zuinige woning en heeft een groen label. Woningen die het G label krijgen zijn het minder energiezuinig.

Al sinds 2015 hebben alle eigenaren van een woning een voorlopig energielabel gekregen van de Rijksoverheid. Een energielabel is noodzakelijk wanneer je je huis wilt gaan verkopen, het is namelijk verplicht om het definitieve energielabel te kunnen overhandigen aan de koper(s).

Energielabel kopen?

Als er voor jouw woning nog geen geldig energielabel aanwezig is. Of je wilt het energielabel vernieuwen, omdat je bijvoorbeeld de woning energiezuiniger hebt gemaakt, dan kun je een energielabel kopen. Het energielabel blijft vervolgens 10 jaar geldig. Landelijk zijn er meer dan 300 opgeleide inspecteurs die een energielabel voor woningen kunnen opstellen.

Een energielabel gunstig voor aan- en verkoop

Als je van plan bent om je huis te gaan verkopen kan het gunstig uitpakken wanneer jouw woning een energielabel heeft dat aantoont dat jouw woning energiezuinig is. Als jouw woning daadwerkelijk energiezuinig is dan kun je meer vragen voor de te verkopen woning.

Bij het inspecteren van de woning voor het energielabel, wordt door de inspecteur diverse zaken bekijken die bepalend zijn voor het energielabel. Zo wordt bijvoorbeeld de isolatie bekeken, en de fundering. Alle metingen die de inspecteur heeft gedaan wordt vervolgens door software gecontroleerd en daaruit wordt het energielabel opgemaakt.

Zelf je huis energiezuinig maken?

Niet alleen voor de verkoop van je woning is een energiezuinige woning gunstig, maar ook voor de energiekosten kan het enorm schelen. Door bijvoorbeeld de isolatie aan te pakken kun je maandelijks al een hoop kosten besparen. Maar door zonnepanelen te laten plaatsen kun je aanzienlijk besparen op de lange termijn.