Wind in de haren, de geur van zeelucht en het water om je heen dat glinstert. Voor velen zijn dit redenen om een boot te kopen. Het genieten van de rust en ruimte op het water. Je hebt besloten om een eigen boot te gaan kopen. Welkom bij de club! Bij kopen van een tweedehands boot komen een aantal zaken kijken. Boten krijgen gedurende hun levensjaren veel te verduren op het water. Goed onderhoud is vereist, maar dit is niet altijd met het blote oog te zien, zeker niet voor een nieuweling. Onderstaand nemen we je mee in een aantal tips voor het kopen van een tweedehandsboot die nog jaren meegaat zonder grote kosten. Dit zijn slechts enkele onderdelen, doe altijd een technische inspectie van een expert.

Weet wie de verkoper is

Een van de belangrijkste onderdelen van het kopen van een tweedehands boot is weten wie de echte verkoper is. De huidige eigenaar is namelijk in het bezit van alle onderhoudsfacturen, garantiebewijzen, registratie en verzekeringsbewijzen. Aan de hand van deze documenten kan je al voor een deel zien hoe de boot onderhouden is. Check ook of de boot vrij van last is. In het kadaster kun je zien of er nog een hypotheek op de boot rust. 

Om de huidige staat van de boot te beoordelen raden we het altijd aan om een expert naar de boot te laten kijken. 

Controleer de staat van de elektra

Gedurende de jaren krijgt de elektra aan boord veel te verduren. Accu’s die ontladen zijn, schakelpanelen die het niet meer doen of een Victron Multiplus die vervangen dient te worden. Het vervangen van de elektra op een boot kan in de hoge kosten lopen. Controleer dan ook altijd de aanschafdatum, onderhoudsbeurten en hoe de apparatuur er van de buitenkant uitziet. 

Zit er nog antifouling op de boot

De onderkant van een boot krijgt gedurende het seizoen veel te verduren. Kleine organismen proberen zich aan de onderkant van het schip te hechten. Dit tast de boot aan, maar ook de vaarprestaties. Het aanbrengen van een antifouling is een onderhoudsklus die veel tijd en materialen kost. Voor het behoudt van de verf en de levensduur van een boot is dit een erg belangrijk onderdeel. 

Controleer de motorische onderdelen

De motorische onderdelen van een boot zijn onderhoudsgevoelige onderdelen. Wanneer deze niet goed zijn onderhouden ontstaat er slijtage wat uiteindelijk hoog in de kosten kan oplopen. Laat de motor altijd proefdraaien en let daarbij op hoelang het duurt voordat deze start. Hoor je rare geluiden of lekt die olie? Dan kan het zijn dat de motor een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Maak een proefvaart

Tijdens de proefvaart kom je erachter hoe de boot presteert. Aan de buitenkant kan alles er goed uit zien, de boot moet ook goed varen. Reageert de boot op een stuurbeweging? Werkt de bedieningshendel soepel? Werkt de navigatie correct? Voel je geen rare trillingen en lekt er nergens olie? Allemaal vragen die je tijdens het varen moet controleren. 

Ben je nog steeds enthousiast over je gekozen tweedehands boot en is de expert dat ook? Tijd voor het uitbrengen van je bod op de boot!