Je ziet ze regelmatig langs de weg staan: transformatorstations. Maar waar dienen ze nu eigenlijk voor? Wat gebeurt er achter de deuren van zo’n gesloten huisje? Zijn er innovatieve manieren om de energieopslag van deze transformatorstations nog efficiënter te maken? Dit zijn vragen die veel mensen echt niet kunnen beantwoorden. We zien ze regelmatig, maar weten eigenlijk niet precies wat ze elke dag voor ons betekenen. Wij hebben alle antwoorden speciaal voor jou op een rijtje gezet!

energieopslag

Hoe werkt een transformatorstation?

In een transformatorstation wordt alle energie continue omgezet en getransporteerd. Zij hebben een belangrijke functie in de distributie en transportatie van energie naar de gebruiker. Allereerst worden te hoge energiespanningen omgezet naar laagspanning. Doordat dit allemaal onder hoogspanning wordt gedaan is de kans heel klein dat er transportverlies optreedt als de transportatie compleet is. Het omzetten van energie naar laagspanning is essentieel voor ons. Je wilt natuurlijk niet plotseling enorm veel Volt uit je stopcontact hebben! Dat is niet alleen levensgevaarlijk, maar zal ook nog eens al je elektronische apparaten verbranden. Een transformator is al bijna net zo oud als energie zelf. Nadat energie werd uitgevonden en werd onderverdeeld onder de burgers werd er al snel duidelijk dat er een tussenstation nodig was. Een wisselspanning die de het transport tussen de elektriciteitscentrale en de gebruiker zo efficiënt en veilig mogelijk zou maken. Dit vindt dus allemaal plaats achter de deuren van een transformatorstation. Toch wel grappig om even bij stil te staan als je er weer eens langs komt.

Transformatorstations in verschillende vormen

Inmiddels buigen steeds meer onderzoekers hun hoofd over verschillende manieren waarop ze de transformatorstation nog efficiënter kunnen maken. Er zijn inmiddels al verschillende nieuwe vormen bekend:

  • Inpandige transformatorstations: deze stations worden gevestigd in oude panden. Het nadeel van deze stations is natuurlijk het waarborgen van de veiligheid. Hier moet enorm goed op gelet worden voordat ze in werking worden gebracht. Gelukkig zijn hier ook innovatieve manieren op bedacht om de veiligheid enigszins te waarborgen. Het voordeel van inpandige transformatorstations is dat ze direct in zijn geheel geleverd kunnen worden. Hierdoor zijn de stations zeer snel in werking en kunnen ze direct beginnen met het uitvoeren van hun belangrijke functie. Tevens is een inpandig station geheel onzichtbaar. Niemand hoeft te weten dat daarbinnen een transformatorstation bezig is. Dit in tegenstelling tot het traditionele station. Deze stations zijn vooral een aanrader in dichtbevolkte steden. Daar is gewoonweg geen ruimte voor het plaatsen van de traditionele transformatorstations en deze vorm neemt geen nieuwe ruimte in beslag.

Inpandige transformatorstations

  • Betreedbare stations: in sommige gevallen is het noodzakelijk om voor meer efficiëntie en kracht te zorgen. Dan zijn de betreedbare stations een fijn alternatief. Natuurlijk wordt de veiligheid wel gewaarborgd in deze stations. Zo kan je alleen binnenkomen via een speciaal kruipluik en zijn er nog meer toevoegingen gedaan om de veiligheid voorop te stellen.

breedbaar station