Zonnepanelen worden jaarlijks steeds populairder. Vrijwel iedere straat is voorzien van een woning met zonnepanelen. De panelen maken het mogelijk om op duurzame wijze energie op te wekken. In verband met het huidige klimaatprobleem is deze oplossing erg aantrekkelijk, maar ook als eigenaar kunnen zonnepanelen financiële voordelen bieden.

Helaas worden veel eigenaren van zonnepanelen geconfronteerd met een overeenkomend probleem: vogels onder zonnepanelen. De vogels zien de zonnepanelen als ideale schuilplek voor weersomstandigheden, zonlicht en mogelijke roofvogels. In eerste instantie lijkt het een leuk bezoek, maar op termijn kan deze situatie voor aanzienlijke schade zorgen.

Vogelnesten onder zonnepanelen

Zonnepanelen zullen nooit direct aan het dak gemonteerd worden. Door de vrije ruimte tussen het dak en het paneel kunnen vogels zich gemakkelijk vestigen en nestelen. Helaas zorgen mussen, kraaien en duiven onder zonnepanelen voor een enorme schade. De schade zal resulteren in een vermindering van het rendement van de zonnepanelen, wat nadelig zal zijn voor de eigenaar gezien de resultaten.

Gevolgen van het nestelen

De plek waar vogels zich nestelen, zijn vaak te herkennen aan de vele uitwerpselen rondom het nest. De uitwerpselen zullen grote invloed uitoefenen op het rendement van de panelen. Duivenpoep bevat onder meer een zuur dat de panelen zal aantasten. Zo zijn er in de afgelopen jaren al diverse bruggen ingestort, veroorzaakt door de duivenuitwerpselen. 

Daarnaast nemen de vogels ook diverse materialen mee voor de opbouw van het nest. Deze materialen zijn in veel gevallen brandgevaarlijk. Aangezien de panelen veel zonlicht opvangen, zal de installatie gedurende de dag opwarmen, waardoor de kans op een brand zal toenemen indien er brandgevaarlijke materialen zijn opgestapeld onder het paneel.

Vogelwering als oplossing

Om de vogels niet langer meer toe te laten, kan er een gaas of een kunststof strip geplaatst worden, waarbij de strip voorzien is van naalden. Op die manier zal het voor de vogels en ander ongedierte niet langer mogelijk zijn om de plek onder de panelen te betreden.