Als jij de VCA basis cursus moet doen, dan moet je een Veiligheid Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers certificatie halen. Het is een cursus die medewerkers moeten doen om de basisprincipes te leren op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. Veel werkgevers eisen een VCA certificering voordat ze iemand aannemen en het is een bekende certificering in de bouw. Momenteel zijn er in Nederland meer dan 15.000 bedrijven VCA gecertificeerd. Moet jij van je werkgever ook een VCA basis examen afleggen? Dan kun je het volgende verwachten.

Waarom een VCA basis cursus?

Deze belangrijke certificering is dus een maatstaf voor kwaliteit. Ook al staat de C in VCA voor checklist, deze cursus is veel meer dan een checklist alleen. De VCA basis cursus is een uitgebreide cursus waarmee je leert om gezond, veilig en milieuvriendelijk te werken. Het doel van de cursus is het verminderen van het aantal ongevallen op de werkvloer. De certificering geeft aan dat een bedrijf veiligheid, gezondheid en duurzaamheid belangrijk vinden en dit ook nastreven. Daarnaast hebben veel bedrijven uit een risicovolle sector vaak een VCA certificering om aan te tonen dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de strenge eisen op deze drie vlakken.

Welke onderwerpen komen aan de orde?

De VCA basis cursus is een cursus die door medewerkers wordt gedaan, of in opdracht van een werkgever of om een betere positie op de arbeidsmarkt te creëren. Deze cursus is eigenlijk verre van basis, want er komen een groot aantal onderwerpen aan bod. Zo leer je over de wetgeving (V&G, Arbo en CE markering), over ongevallen en wat te doen, over noodsituaties, over gevaren en preventie, over gevaarlijke stoffen, over elektriciteit, arbeidsmiddelen, brand en explosie, over ergonomie op de werkplek en over werken in risicovolle omstandigheden.

Hoe lang is het VCA diploma geldig?

Als je het VCA basis diploma gehaald hebt, dan is deze 10 jaar geldig. Daarna moet je hem vernieuwen en opnieuw examen doen. 

Een VCA cursus volgen

Er zijn verschillende manieren waarop je een VCA basis cursus kunt volgen. Er worden klassikale cursussen aangeboden, maar tot de corona maatregelen worden verslapt zijn deze tijdelijk gestopt. Gelukkig betekent dat niet dat je je VCA certificering niet kunt halen, want veel scholen bieden ook online training aan. Aan het einde krijg je een diploma waarmee je kunt bewijzen dat je je VCA certificering hebt gehaald. De duur van de cursussen hangt af van het soort cursus dat je uitkiest. Het VCA basis diploma wordt meestal in één dag afgerond.

Kies een goede school

Het slagen voor je examen hangt voor een gedeelte af van je eigen inzet en voor een gedeelte van de kwaliteit van de school. Denk daarom even goed na over welke school je uitkiest voor het halen van je VCA certificering. Kies een school met een hoog slagingspercentage, die uitgebreid lesmateriaal aanbiedt en die jou van begin tot eind steunt. Op die manier kun jij ook in één keer je VCA certificering halen.

Vindt de gewenste cursus in 3 stappen bij In1keerVCA.