Het is natuurlijk heerlijk om in de zomer lekker in je tuin te zitten. Als het warm is dan kan het fijn zijn om een beschut groen plekje te creëren in je tuin, zodat je naast het opzoeken van de zon, ook een schaduw plekje hebt. Met de warme temperaturen in de zomer kan een schaduwplekje heerlijk zijn. De site machtig.nl heeft veel leuke blogs met diverse weetjes. Zo staat er een blog met de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland, waarbij we weten dat het in de zomer aardig warm kan worden, is het zelfs 39.2 graden geweest. Met zulke temperaturen zijn er verschillende oplossingen om verschillende fijne schaduw plekjes te creëren. Hierbij kun je denken aan schaduwrijke beplanting, een schaduwdoek of een verkoelende fontein.

De juiste beplanting kiezen

Als je een gezonde groene en beschutte tuin wilt, dan is het handig gebruik te maken van verschillende weersinvloeden. Als je weet hoe de zon draait dan kun je jouw beplantingen daarop aanpassen. Planten die in de halfschaduw moeten staan kun je het beste op de plekken zetten waar de zon opkomt of ondergaat. Op deze manier krijgen de planten genoeg zonlicht maar staan ze niet directe in de felle zon. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de plekken waar in je tuin de volledige middag de zon staat, en de plekken in je tuin die altijd in de schaduw staan. Door de juiste planten op de juiste plekken te zetten, houd je altijd een groene tuin.

Verschillende planten voor het perfecte schaduwplekje

Als je een groen schaduwplekje wilt creëren met beplanting, dan is het handig om te kijken naar de maanden waarin de planten in bloei staan. Met name met struiken, zoals een vlinderstruik, kun je veel schaduw creëren. Deze plant bloeit in de nazomer. Je zou daarom af kunnen wisselen met andere planten die andere maanden in bloei staan. Daarnaast kun je vaste planten afwisselen met één of tweejarige planten, waardoor er altijd wel iets in bloei staat. Leuke tips vind je op machtig.nl.

Verkoeling door water

Veel groene planten hebben natuurlijk ook veel water nodig. Een manier om de planten van water te voorzien is door een regenton in je tuin te zetten. Je kunt ook een bepaalde waterinstallatie installeren zoals een fonteintje. Dit zorgt voor verkoeling en kan heerlijk zijn in de zomermaanden. Een fontein is in verschillende formaten te koop. Er bestaan zelfs hoge fonteinen die met planten versierd kunnen worden. Je kan hiermee tevens een afscheiding creëren. Hierdoor is de fontein niet alleen zelf verkoelend maar ook direct geschikt om een schaduwplek te creëren.

Het gemak van een schaduwdoek

Naast het gebruiken van planten en bomen om een schaduwplek te creëren, is een fijne en goedkope oplossing het gebruik van schaduwdoek. Een schaduwdoek kun je aan drie of vier verschillende punten vastmaken. Het is een fijne oplossing om tijdelijk schaduw te creëren in je tuin. Het voordeel van een schaduwdoek is dat het een goedkopere oplossing is dan bijvoorbeeld een overkapping. Daarnaast kun je de tuin ruimtelijk houden omdat een schaduwdoek ook weg te halen is. Door een schaduwdoek een beetje schuin af te laten lopen kun je er ook onder zitten als het weer wat slechter is. Een schaduwdoek is dus een ideale oplossing voor zowel verkoeling als beschutting in je tuin voor een zonnige of regenachtige dag.