Overweeg je om zonnepanelen te laten installeren door een zonnepanelen installateur? Goed plan! Dan vind je het vast ook fijn om te horen dat je misschien wel een subsidie of maatregel kan gebruiken om de aanschaf nog aantrekkelijker te maken. Hieronder lees je alles over subsidie voor zonnepanelen.

Gemeentelijke subsidies en regelingen

Op het moment zijn er helaas geen landelijke regelingen en subsidies voor zonnepanelen. Er zijn gelukkig wel een hele hoop gemeentes die de aanschaf van zonnepanelen stimuleren door subsidies aan te bieden. Vaak wordt dit een groene lening genoemd, dit is dan een gunstige lening met goede voorwaarden. Het kan ook zijn dat je een normale subsidie ontvangt.
Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of gemeentes dit aanbieden. Je zou naar het loket van je gemeente kunnen gaan, maar er zijn ook websites die hier een overzicht van hebben. Bijvoorbeeld Energiesubsidiewijzer.nl of Verbeterjehuis.nl.

Regeling voor btw

Op het moment dat je zelf energie gaat opwekken kan je btw terugvragen op de aanschaf van je zonnepanelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je jezelf als ondernemer aan gaat melden bij de Belastingdienst. Deze regeling is namelijk alleen beschikbaar voor ondernemers. Hoeveel je terugkrijgt is afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je plaatst. Bij het plaatsen van 12 zonnepanelen betaal je gemiddeld €6.000,-, met een btw-aftrek wordt dit slechts €4.740.

Salderingsregeling

De salderingsregeling houdt in dat alle opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt kan terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit betekent vaak dat je niet alleen minder betaalt op je stroom, maar zelfs geld terugkrijgt voor het extra stroom.
Deze regeling is geldig tot 1 januari 2023, daarna wordt deze langzaam afgebouwd.

Financieren met een aantrekkelijke lening

Als laatst zijn er ook nog enkele gunstige leningen waar je gebruik van zou kunnen maken om de aanschaf van zonnepanelen te financieren.  Er zijn momenteel twee leningen waar je gebruik van zou kunnen maken:

  • De SVn Duurzaamheidslening is niet overal beschikbaar, maar biedt wel de optie om een bedrag te lenen die je kan inleggen op de investering van zonnepanelen. Het behaalde rendement kan je dan gebruiken om de lening terug te betalen.
  • De Energiebespaarlening is voor zowel VvE’s als particulieren geldig. Bij deze lening kan je tot wel €65.000,- lening voor energiezuinige maatregelen, daarbij betaal je ook een lage rente.