Het hebben van zonnepanelen wordt steeds populairder in Nederland, je ziet ze steeds meer verschijnen. We willen overigens allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzamere leefomgeving, en daarvoor zijn zonnepanelen een uitstekende optie! Wil jij nou zelf ook zonnepanelen aanschaffen, maar heb je geen idee welke soorten er zijn en wat hun voordelen en bijkomende kosten zijn? In dit artikel zetten we alle soorten zonnepanelen en specificaties op een rijtje voor je.

Monokristallijne zonnepanelen

Een van de meest voorkomende zonnepanelen zijn monokristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Voor het maken van de zonnepanelen wordt het silicium gesmolten. De afkoeling wordt op een gecontroleerde wijze uitgevoerd waardoor de kristallen netjes op een rij liggen. De prijs van deze zonnepanelen ligt wat hoger dan de andere soorten zonnepanelen, maar daarentegen ook het hoogste rendement. Daarvoor zijn deze zonnepanelen ook uiterst geschikt voor mensen met een klein dak oppervlakte.

Polykristallijne zonnepanelen

Deze zonnepanelen komen net als bovengenoemde zonnepanelen het meeste voor. Ook deze zonnepanelen worden gemaakt middels het smelten van silicium. Alleen bij het afkoelproces liggen de kristallen door elkaar, waardoor het lijkt alsof er scherven in het paneel liggen. Het voordeel van Polykristallijne zonnepanelen is dat ze wat goedkoper zijn dan mono-zonnepanelen. Echter zijn ze wel een lichtere blauwe kleur dan mono-zonnepanelen en daardoor vinden veel mensen ze minder mooi. Het rendement van poly-zonnepanelen ligt misschien niet zo hoog als die van mono-panelen, maar is nog steeds relatief hoog.

Dunne film zonnepanelen

Deze zonnepanelen worden met een andere techniek gemaakt en niet van kristallen maar van  koper, indium en selenide. Hierdoor zijn ze vaak zwart van kleur, wat mensen als mooi ervaren. Ze hebben wel een lager rendement per dakoppervlakte, maar dat betekent niet dat je je gewenste capaciteit niet kunt behalen. Bij een hogere temperatuur kunnen ze namelijk juist meer rendement behalen dan andere zonnepanelen, tot wel 7%.

Glas-glas zonnepanelen

Een nieuw soort zonnepaneel op de markt zijn de glas-glas zonnepanelen. Deze hebben de langste levensduur en hogere opbrengst garantie in vergelijking met de andere zonnepanelen. Deze soort zonnepanelen kun je frameloos of met een aluminium frame laten plaatsen. De meeste zonnepanelen bestaan uit een laag glas, een laag zonnecellen en kunstof folie. Bij glas-glas zonnepanelen is de kunststof folie vervangen door nog een laag glas. Hierdoor zijn deze zonnepanelen veel beter bestand tegen temperatuurverschillen en vocht. Hierdoor liggen natuurlijk de prijzen wel een stuk hoger.

Mocht je nog meer willen weten over de verschillende soorten zonnepanelen, hun prijs en rendement? Neem dan een kijkje op de website van zonnepanelen.net voor een uitgebreid overzicht aan informatie.