Steeds meer mensen vinden het belangrijk om duurzaam en energiezuinig te leven. Nu de overheid ons steeds meer stimuleert om met duurzame oplossingen te komen, zien we ook dat het aantal zonnepanelen en warmtepompen in ons land sterk toeneemt. Toch hebben veel mensen ook hun twijfels. Is mijn huis bijvoorbeeld wel geschikt voor zonnepanelen? Kan ik écht genieten van een hoog rendement of zal mijn investering minder geld opleveren dan gehoopt? Wij snappen deze vragen heel goed. Het kopen van zonnepanelen is immers niet zomaar een uitgave, je hoopt hiermee echt iets te bereiken. Dan wil je vooraf wel over enige zekerheid beschikken dat dit gaat lukken. Maar hoe weet je of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen? Wij zetten enkele zaken voor jou op een rijtje.

Investeer in isolatieglas

Met zonnepanelen geniet je van groene en duurzame energie. Sommige mensen gebruiken de opgewekte elektriciteit ook om hun woning te verwarmen, bijvoorbeeld door het gebruik van een warmtepomp of elektrische vloerverwarming. In dat geval is het echter wel van belang dat de woning goed geïsoleerd is. Met isolatieglas geef jij de woning een hogere isolatiewaarde en weet je zeker dat de door jou opgewekte energie binnenshuis blijft.

Is jouw woning nu nog uitgerust met enkel glas? Dan weet je waarschijnlijk maar al te goed dat dit het wooncomfort negatief beïnvloed. Niet alleen doordat de stookkosten waarschijnlijk torenhoog zijn, maar ook omdat het regelmatig te koud is in huis. Met veel moeite kan je de woning op een aangename temperatuur houden en zelfs dan voel je continu een vervelende tochtvlaag. Heel vervelend! Niet alleen voor het wooncomfort, maar ook voor het milieu en je portemonnee. Voordat je kiest voor zonnepanelen is het dan ook eerst belangrijk dat de basis goed is. Nadat de woning goed geïsoleerd is, kunnen vervolgstappen genomen worden.

Voldoende ruimte op het dak

Op vrijwel alle daken zijn zonnepanelen te installeren. Toch kunnen er soms vraagtekens gezet worden bij jouw dak. Dit heeft voornamelijk met de ruimte op het dak te maken. Het zonnepanelen systeem vraagt wel om enige ruimte. Als dit er niet is, wordt het moeilijk om jouw droom te realiseren. Meestal heeft dit systeem ongeveer 5 vierkante meter ruimte nodig. Als deze ruimte niet beschikbaar is, adviseren wij om nog eens met een leverancier in gesprek te gaan. Soms zijn er andere oplossingen mogelijk om de zonnepanelen alsnog te installeren.

Voldoende ruimte op het dak

Gewicht

Natuurlijk dragen zonnepanelen ook een redelijk gewicht met zich mee. Daarom moet het dak wel voldoende verstevigd zijn. Als er twijfels bestaan over de kracht van het dak, zullen slechts weinig leveranciers moedig genoeg zijn om de zonnepanelen te plaatsen. Je wil immers voorkomen dat het dak beschadigd raakt door het gewicht van het zonnepanelen systeem. Gelukkig komt dit slechts weinig voor.

In de meeste gevallen is een huis gewoon geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Als je twijfelt, kan je ervoor kiezen om een professional naar je huis te laten kijken. Als het echt niet lukt om de zonnepanelen te plaatsen, zijn er gelukkig nog altijd andere oplossingen te vinden. Een duurzame woning is voor iedereen weggelegd!