Een waterlekkage in huis is erg vervelend. Bij het eerste teken van een lekkage moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Anders kan het veel schade aan je huis aanrichten en veel kosten veroorzaken. Lekdetectie biedt een oplossing als lekkages niet met het blote oog kunnen worden ontdekt. In dit artikel meer over hoe lekdetectie werkt en waarom het zo belangrijk is om regelmatig op lekkages te controleren.

Hoe werkt lekdetectie?

Lekdetectie is het opsporen en verhelpen van lekkages zonder hak- en breekwerk. Omdat kleine lekkages vaak niet zichtbaar zijn, is het niet altijd eenvoudig om de lekkage op te sporen. Daarnaast is het opsporen van lekkages niet eenvoudig omdat de oorzaak van het lek zich vaak achter muren, vloeren of plafonds bevindt. Om bij het lek te komen lijkt het openbreken van muren of plafonds vaak de enige oplossing. Maar het kan gelukkig ook anders. Lekdetectie kan helpen om de oorzaak en de precieze plaats van de lekkage te vinden.

Soorten lekdetectie

Het opsporen van het waterlek kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met behulp van een warmtebeeldcamera. Een warmtebeeldcamera kan lekkage opsporen in centrale verwarmingsinstallaties, vloerverwarming en waterleidingen. Als er een waterlekkage in de vloerverwarming zit, kan het lek op de camera zichtbaar gemaakt worden, zonder dat meteen de vloer opengebroken hoeft te worden.

Ook kun je gebruik maken van een thermografische infraroodcamera kan warmteverschillen in kaart brengen. Met behulp van thermografie kunnen temperatuurverschillen op beeld gezet worden. Het voordeel is dat men door muren heen kan kijken en dus niet onmiddellijk hoeft te slopen.

Waarom is het belangrijk om op lekkages te controleren?

Lekken beginnen misschien klein, maar ze kunnen grote problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk regelmatig op lekken te controleren en alle lekken die je vindt te verhelpen. Gelukkig is het opsporen van lekken eenvoudig en kun je op de lange duur veel geld besparen op reparatiekosten.

Het is belangrijk om regelmatig op lekkages te controleren. En omdat waterlekken aanzienlijke schade kunnen veroorzaken en duur zijn om te repareren, is een regelmatige lekdetectie de moeite waard.