Zonnepanelen zijn leuk en aardig, maar alleen als je zo ook op de juiste manier gebruikt. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je het beste uit je zonnepanelen kunt halen. De manieren lees je hier!

De positionering van je zonnepanelen

Om het beste uit je zonnepanelen te halen, is het belangrijk om ze op de juiste plaats te installeren. Plaats ze op een locatie die naar het zuiden gericht is en waar geen schaduw op valt gedurende de dag. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen maximaal zonlicht kunnen ontvangen. Zonlicht is de bron van energie voor zonnepanelen, dus hoe meer direct zonlicht ze kunnen opvangen, hoe meer elektriciteit ze kunnen genereren. Een goede positionering kan het rendement van je zonnepanelen aanzienlijk verhogen en je helpen om meer energie op te wekken.

Regelmatig onderhoud: zo behou je kwaliteit

Net als elk ander elektrisch apparaat vereisen zonnepanelen ook regelmatig onderhoud om optimaal te kunnen presteren. Controleer regelmatig de staat van je zonnepanelen en houd ze schoon. Verwijder bladeren, stof en ander vuil dat zich op het oppervlak kan ophopen. Reinig ze indien nodig met water en een zachte borstel. Door je zonnepanelen schoon te houden, kan er meer zonlicht doordringen en wordt het vermogen om elektriciteit op te wekken niet belemmerd. Bovendien is het belangrijk om eventuele schade of defecten in de gaten te houden. Mocht je afwijkingen opmerken, zoals gebarsten panelen of losse bedrading, schakel dan een professional in om het probleem op te lossen

Wat is je energieverbruik?

Houd bij hoeveel elektriciteit je zonnepanelen opwekken en probeer je energieverbruik zoveel mogelijk te plannen op momenten dat de zon schijnt. Gebruik bijvoorbeeld energieverslindende apparaten zoals de wasmachine, droger en vaatwasser tijdens zonuren om te profiteren van de gratis zonne-energie. Dit helpt je om het gebruik van elektriciteit van het net te verminderen en optimaal gebruik te maken van je eigen opgewekte zonne-energie.

Energie opslaan: wat zijn je opties? 

Hoewel zonnepanelen overdag energie opwekken, kan het zijn dat je ’s avonds of op bewolkte dagen meer elektriciteit nodig hebt dan je zonnepanelen kunnen produceren. In dat geval kan het overwegen van energieopslag, zoals een thuisbatterij, voordelig zijn. Een thuisbatterij slaat de overtollige zonne-energie op die je zonnepanelen overdag genereren, zodat je deze ’s avonds of op momenten met minder zonlicht kunt gebruiken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kun je meer zelfvoorzien