De inboedelverzekering staat er om bekend één van de duurdere verzekeringen te zijn op de markt. Dat is voornamelijk het gevolg van het feit dat deze verzekering ook een behoorlijk significant bedrag moet verzekeren. Er wordt in de praktijk vaak niet bij stilgestaan, maar al je inboedel samen kan een zeer aanzienlijke waarde vertegenwoordigen. Bovendien is het zo dat heel wat mensen in Nederland en België ook kunst in hun huis hebben hangen of bijvoorbeeld antieke meubels hebben. Deze worden in de praktijk niet zelden nog eens extra verzekerd. Hoe dan ook, ben jij voornamelijk op zoek naar mogelijkheden voor het afsluiten van een echt goedkope inboedelverzekering? Hou dan vooral rekening met de onderstaande informatie!

            1.) Over welke waarde beschikt jouw inboedel?

De basis voor de kostprijs van je inboedelverzekering wordt gelegd door de waarde die je inboedel vertegenwoordigt. Deze waarde is namelijk niet alleen bepalend voor het bedrag waar je bij een schadegeval aanspraak op kan maken, maar ook voor de prijs die de verzekeraar in dat geval dient uit te betalen. Dit betekent dat deze waarde als uitgangspunt wordt gebruikt voor de periodieke kosten die je voor je verzekering dient te betalen. Het bepalen van de waarde waar je inboedel beschikt kan op twee verschillende manieren, namelijk:

  1. Door het (laten) opmaken van een inventaris;
  2. Door de waarde vast te laten stellen door een expert;

In het merendeel van de gevallen wordt er gekozen voor deze eerste mogelijkheid. Dit omdat de mensen die eigenaar zijn van de inboedel dit gewoon zelf kunnen doen en er hiervoor geen extra kosten worden aangerekend. Het opstellen van een inventaris moet uiteraard wel waarheidsgetrouw gebeuren. Het heeft echt geen enkele zin om je inboedel voor een hogere waarde te laten opnemen in je verzekering. Dit leidt uiteindelijk alleen maar tot een hogere verzekeringspremie en niet noodzakelijkerwijs ook tot een hogere uitkering bij schade.

               Moeten bepaalde stukken individueel worden verzekerd of niet?

Een belangrijk aandachtspunt bij het afsluiten van een inboedelverzekering heeft te maken met objecten die buiten de standaard inventarisatie vallen. Dit kan van alles zijn. In het merendeel van de gevallen gaat het hierbij echter om de volgende zaken:

  1. Antieke meubels;
  2. Kunstwerken;

Voor de bovenstaande zaken geldt dat het in principe niet volstaat om deze te verzekeren tegen de standaard waarde of de zogenaamde aankoopwaarde. In plaats daarvan moeten ze worden verzekerd tegen de dagwaarde. Zowel voor kunst als voor antiek geldt namelijk dat ze in prijs kunnen fluctueren. Voor het laten verzekeren van deze voorwerpen geldt dus dat je ze maar beter apart kan laten verzekeren door je inboedelverzekering. Het afsluiten van een echt goedkope inboedelverzekering wordt hierdoor natuurlijk iets lastiger. Dit gezegd zijnde wil je bij een schadegeval natuurlijk wel echt zeker zijn van de meest optimale uitbetaling.

            2.) Hoe hoog leg je het eigen risico voor je inboedelverzekering?

Een tweede belangrijke tip voor het kunnen afsluiten van een goedkope inboedelverzekering heeft betrekking tot het eigen risico dat er op van toepassing is. Standaard is het zo dat mensen dit eigen risico ongemoeid laten. Daar is niets mis mee. Je kan deze keuze dan ook perfect mogelijk. Wel moet het gezegd dat er een extra potentieel schuit in het aanpassen of verhogen van het eigen risico. Door dit te doen kan je er namelijk voor zorgen dat de periodieke verzekeringspremie aanzienlijk kan worden verlaagd. Dit terwijl er eigenlijk aan de initiële dekkingen niet wordt geraakt. Klinkt best interessant toch?

Je moet er bij het verhogen van het eigen risico op je inboedelverzekering alleen maar rekening mee houden dat je bij een schadegeval een groter bedrag zelf zal moeten betalen. Voor het merendeel van de mensen is dit geen probleem omdat ze hopelijk niet of slechts één keer met een schadegeval geconfronteerd zullen worden. In ieder geval, wanneer je de periodieke kosten van je inboedelverzekering wil drukken kan het zeker en vast de moeite waard zijn om daarvoor even de mogelijkheden te bekijken met betrekking tot het verhogen van het eigen risico dat op de verzekering van toepassing is.

            3.) Je goedkope inboedelverzekering vergelijken is altijd de moeite waard

De inboedelverzekering is één van de belangrijkste en daardoor ook meest populaire verzekeringen op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Wil je er zeker van zijn dat je deze verzekering tegen de scherpst mogelijke prijs kan afsluiten? Dan is je goedkope inboedelverzekering vergelijken in de praktijk altijd een interessante keuze. Door het uitvoeren van een dergelijke vergelijking zal je kunnen vaststellen dat je kan rekenen op deze voordelen:

  1. Je krijgt een goed beeld van de verschillende inboedelverzekeringen;
  2. Je kan precies achterhalen wat een goede prijs is voor je inboedelverzekering;

Een goedkope inboedelverzekering afsluiten kan in de praktijk dus een beetje moeite vergen. Voor het uitvoeren van een vergelijking dien je dan ook toch al snel rekening te houden met enkele minuten tijd. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je op deze manier echt een zeer mooie besparing kan realiseren. Het mag dan ook duidelijk zijn, het uitvoeren van een vergelijking voordat je een inboedelverzekering af gaat sluiten is altijd de moeite waard.

            4.) Bekijk of een bundelkorting mogelijk is of niet

Veel mensen vinden het een beetje ongemakkelijk wanneer ze het merendeel van hun verzekeringen bij één en dezelfde partij hebben afgesloten. Toch levert dit ook interessante voordelen op. Het eerste voordeel heeft te maken met het feit dat je op deze manier slechts over één enkel aanspreekpunt beschikt. Is er dus met andere woorden sprake van schade? Dan kan je daarvoor terecht bij één specifieke verzekeraar. In het bijzonder voor de inboedel- en de opstalverzekering is dat interessant. Voor deze beide verzekeringen geldt namelijk dat ze perfect als bundel kunnen worden afgesloten. Doe je dat? Dan betekent dat automatisch dat je kan rekenen op een interessante korting op de standaard verzekeringspremie.

In de bovenstaande situatie sla je dus eigenlijk twee vliegen in één klap. In eerste instantie zorg je er namelijk voor dat je kan rekenen op een goedkope inboedelverzekering. Daarnaast kan echter ook de premie voor je opstalverzekering worden gedrukt. Het hoeft niet gezegd te worden dat je op deze manier een niet onaanzienlijke besparing kan realiseren op de vaste kosten die voor jouw verzekeringen worden aangerekend. Wacht daarom dan ook niet en vergelijk de goedkoopste inboedelverzekering dan ook snel.