Wanneer je meterkast aan verouderd is, kan het best gevaarlijk zijn als je deze niet laat vervangen. Om er zeker van te zijn dat jij en je geliefden in een veilig huis wonen, is het van belang dat je de meterkast op tijd laat vervangen of vernieuwen. De stoppenkast is eigenlijk verleden tijd. Tegenwoordig hebben moderne huizen een groepenkast. Dit is een heel belangrijk onderdeel in je woning en moet daarom ook altijd up-to-date zijn. 

In dit artikel zal ik ingaan op redenen waarom je je meterkast moet laten vervangen.

Verplichting

Wanneer je in je huis een nieuwe, moderne elektrische installatie laat aanleggen, ben je verplicht dit volgens de nieuwste technieken te doen. Je kan dan dus niet volstaan met het behouden van je oude meterkast. Wordt er in jouw huis nog steeds gebruik gemaakt van een stoppenkast, dan is deze hoogstwaarschijnlijk aan vervanging toe. Stoppenkasten zijn niet meer van deze tijd. Groepenkasten zijn voor stoppenkasten in de plaats gekomen. Het is natuurlijk nogal een klus om je installatie up-to-date te houden. Maar niet getreurd, een elektrotechnisch installatiebedrijf kan eenvoudig je meterkast vervangen.

Brandgevaar

Een verouderde meterkast zorgt voor een hogere kans op het ontstaan van brand in je huis. Dit is natuurlijk het laatste wil. Je loopt risico al je dierbare spullen te verliezen. Daarnaast kunnen jij en je geliefden ernstig gewond raken of zelfs in levensbedreigende situaties terechtkomen. Uiteraard wil je dit voorkomen. Daarom is het slim om de meterkast op tijd te laten vervangen. Wanneer een groepenkast is verouderd, kunnen de groepsschakelaars namelijk blijven hangen. Hierdoor kan er een overschot aan spanning ontstaan waardoor de installatie kan gaan smeulen en in de brand kan vliegen.

Elektrocutie

Een ander gevaar van een verouderde groepenkast is de kans om geëlektrocuteerd te worden. Wanneer een groepenkast oud is, kan het lijken dat een groepsschakelaar uitstaat. Maar aangezien er een kans is dat deze is blijven hangen, kan er nog wel degelijk spanning opstaan. Als je op dat moment de schakelaar aanraakt zal je worden geëlektrocuteerd. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk. Ook dit gevaar valt te voorkomen door de meterkast tijdig te laten controleren en indien nodig te laten vervangen. Je doet jezelf er uiteindelijk een plezier mee!

Kortom, er zijn meerdere redenen waarom het slim is je meterkast op tijd te laten vervangen. Ten eerste is het tegenwoordig verplicht om bij moderne elektrische installaties gebruik te maken van de nieuwste technieken. Daarnaast zijn er grote risico’s voor de bewoners van een huis met een verouderde meterkast. Wacht daarom niet langer en laat een elektricien de meterkast controleren!