Zonneboilers zijn de afgelopen jaren enorm in opkomst is dit is heel begrijpelijk. Een zonneboiler kent talloze voordelen voor de omgeving en de gebruiker. Daarnaast is de overheid druk bezig om de aanschaf van duurzame producten aantrekkelijker te maken voor de doorsnee burger. Daarom worden er flinke subsidies uitgedeeld en is het nu het perfecte moment om over de aanschaf van een zonneboiler na te denken.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler wordt gebruikt als duurzaam alternatief voor het verkrijgen van warm water. We zijn hard op weg naar een gasloze toekomst. Vanaf 2020 mogen er geen cv ketels meer verkocht worden. Dit betekent dat we rond 2050 bijna allemaal over zijn op een ander (duurzamer) alternatief. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen en nu dus ook aan de zonneboiler.

De zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen. Er wordt een zonnecollector op het dak van de gebruiker geïnstalleerd. Deze zal het zonlicht opvangen. Vervolgens zet de collector het zonlicht om in vloeistof, dit wordt naar het voorraadvat gepompt. Het voorraadvat is gevuld met water en deze wordt door middel van een speciaal vloeistof en een warmtewisselaar omgezet in warm water. Via een buizenstelsel wordt dit uiteindelijk vervoerd naar de leidingen in het huis. Zo geniet je altijd van warm tapwater om mee te komen, je handen te wassen of onder te douchen. Doordat er een natuurlijke bron (zonlicht) wordt gebruikt, is er geen sprake van nadelige gevolgen voor het milieu. Bovendien heb je geen gas meer nodig om het water te verwarmen. Daardoor bespaar je gemiddeld de helft op de kosten voor warm water.

Bedenk wel dat een zonneboiler niet gebruikt kan worden om een huis te verwarmen. Deze zal altijd in combinatie met een ander systeem gebruikt worden. Op dit moment ligt die taak nog vaak bij de traditionele cv ketel. Toch bespaar je al een hoop kosten door de helft van de functie van de cv ketel uit handen te nemen. Het verkrijgen van warm water doe je voortaan door het gebruik van de zonneboiler.

wat is een zonneboiler

Wanneer is het interessant om een zonneboiler te kopen?

Als consument ben je vast wel eens in aanraking gekomen met alle staande keukenboilers. Steeds vaker worden deze aangeraden bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Toch is het nog niet voor iedereen duidelijk wanneer het écht interessant is om een nieuwe zonneboiler aan te schaffen. Wij geven je drie redenen waarom het nu de beste tijd is om dit duurzame product in huis te halen:

  • Gebruik je veel warm water in huis? Dan is het zeer interessant om een zonneboiler in huis te halen. Hoe meer warm water je doorgaans gebruikt, des te meer je kunt besparen op de uiteindelijke gaskosten. Dat is nog eens slim besparen!
  • Profiteer nu van een aantrekkelijke subsidie! Op dit moment is de overheid ontzetten druk met het verhogen van de aantrekkingskracht op duurzame producten. Daar horen subsidies bij. De kans is groot dat het subsidiegeld uiteindelijk uitgeput zal raken, zeker als cv ketels helemaal uit het beeld verdwijnen. Profiteer daarom nu nog van deze fijne tegemoetkoming. Zo is de aanschaf van een zonneboiler uit financieel oogpunt ook veel interessanter.
  • Geniet van een hoger energielabel. Sinds enkele jaren is iedere woning uitgerust met een energielabel. Hoe hoger het energielabel, des te hoger de waarde van het huis zal worden. Dankzij een zonneboiler geniet je binnen mum van tijd van een groener energielabel en een hogere waarde van het huis.

zonneboiler interessant