Wat zijn de beste OSB platen?

Je hoort de term vast vaker vallen, OSB platen zijn de platen die voornamelijk worden gebruikt in de industrie. Zij bestaan uit verschillende lagen hout en houtsnippers en zijn zeer sterke platen. OSB staat ook voor de woorden Oriented Strong Board, dit zou al genoeg moeten zeggen over de kracht van het board. Online kun je kijken bij Huisman.be sandwichpanelen om zo de juiste platen te vinden.

Het wordt dus nadrukkelijk gebruikt voor constructie, maar het lijkt erop dat er meer interesse komt in het gebruik van het materiaal binnenshuis. We zullen een aantal punten kort toelichten en zo wat meer informatie met jullie delen.

Eigenschappen van de OSB platen

De platen staan vooral bekend om de sterkte, deze zijn namelijk niet snel te buigen en kunnen veel druk aan. Bij normale houten planken kan er nog wel worden geklaagd over de sterkte omdat deze hier niet aan voldoen. Iets simpels zoals water kan er al voor zorgen dat de houten planken hieraan ten onder gaan. Daarnaast zijn de OSB platen in verschillende sterktes te verkrijgen. Er zijn sterkteklassen aangemaakt om het type OSB te plaatsen in een sterkte categorie.

Het vocht kan namelijk voor verbuigingen zorgen doordat de planken wat zachter worden. Door de verschillende lagen hout in de OSB platen is dit niet het geval en blijven deze dus even sterk. Hierdoor worden de platen natuurlijk veel gebruikt tijdens constructie want met het wisselvallige weer hier in Nederland zou je niet willen dat bij elke regenbui de platen compleet nutteloos worden. Waarbij ander materiaal verzuipt blijven de OSB platen nog steeds sterk.

De duurzaamheid van de OSB platen wordt ook geprezen dit komt omdat deze zeer lang meegaan en goed zijn te gebruiken voor een langere tijd dan de andere platen. Daarnaast zijn de platen niet zwaar om te gebruiken en kan je dus makkelijk met deze te werk gaan. Je moet nagaan dat in constructie genoeg spullen waar je dagelijks mee werkt zeer zwaar kunnen zijn. Dit is niet het geval bij deze platen omdat hout nog steeds wat lichter is dan andere materialen.

OSB platen voor in het huis

Een nadeel van de OSB platen is het feit dat ze er niet mooi uitzien doordat ze natuurlijk afkomstig zijn van allerlei verschillende lagen hout. Je zult dus zeker niet snel een aantal OSB platen of meubels van OSB materiaal tegenkomen in iemand zijn woning. Het feit dat de platen dus lelijk zijn maar toch zeer functioneel zorgt dus ook af en toe nog voor geklaag, maar het product blijkt een opmars te maken in het interieur.

Je kunt namelijk ook de OSB platen glad laten strijken zodat het gewoon normaal is voor jou om er gebruik van te maken binnen jouw huis. Er zijn zelfs voorbeelden van meubelstukken die zijn gemaakt met OSB. Zo hebben wij verschillende tv-meubel voorbij zien komen gemaakt met OSB platen. Daarnaast kiezen sommige mensen ook vaker voor kasten gemaakt van dit materiaal. Als je deze producten gebruikt voor jouw meubels weet je wel zeker dat de meubels in ieder geval tegen een stootje kunnen en niet snel vervangen hoeven te worden.

Kopen in de webshop

Online zijn er genoeg mogelijkheden voor jou om een aankoop te doen van de OSB platen. Zij zijn namelijk goed te verkrijgen via de websites die zich hier mee bezig houden. De constructie websites werken vaak met een staffelkorting dus met een grote bestelling is het zeker verstandig om te kijken naar het resultaat.