Je bent goed bezig met zonnepanelen, een warmtepomp, zuinige douchekop en gescheiden afval. Voor je tuin een composthoop en een regenton. Alles om jouw ecologische footprint zo klein mogelijk te houden en zelfs energieneutraal te leven. Daar horen dan ook aluminium kozijnen bij. Aluminium ramen en deuren zijn zeer duurzaam, tijdloos mooi én vergen maar weinig onderhoud. Nou denk je misschien dat aluminium totaal niet milieuvriendelijk is, aangezien het absoluut niet isoleert. Ja dat klopt, aluminium is zelfs een hele goede geleider. Maar toch hebben aluminium kozijnen ze een zeer hoge isolatiewaarde. Hoe dat kan? Wij leggen het je uit.

Hoge mate van isolatie

Aluminium ramen en deuren zijn prachtig, ijzersterk én passen prima in een ‘groene’ leefstijl. Ze combineren dan ook perfect met jouw zonnepanelen! Het feit dat aluramen zo goed isoleren komt door het ingenieuze ontwerp van de kozijnen, gecombineerd met HR glas. Neem bijvoorbeeld de aluminium systemen van https://aluprof.eu/nl: tussen de binnen- en de buitenzijde van de kozijnen zit een isolator en speciaal geprofileerde thermische afstandhouders.

Hierdoor kan de kou van buiten niet worden doorgegeven naar binnen. Bij het glas werkt de ruimte tussen de twee lagen als isolatie. Bij gewoon dubbel glas is dit lucht en dat isoleert ook. Maar bij HR++ glas zit er een edelgas tussen, meestal argon, en dat isoleert vele malen beter dan gewone, droge lucht.

U-waarde

Deze isolatiewaarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. Kort gezegd de U-waarde. Alle isolerende materialen en constructies hebben zo’n U-waarde toegekend gekregen. Dat maakt het voor de consument overzichtelijker. Aluminium ramen en deuren hebben een hoge U-waarde omdat het kozijn uit een zogenaamde binnen- en buitenschaal bestaat, met daartussen isolatie elementen. De afstandhouders zorgen er bovendien voor dat er geen contact is tussen de binnen- en buitenschaal en creëren zo luchtruimtes. Zo komt het dus dat de koude dus geen doorgang heeft naar de andere kant. Temperatuurverschillen tussen beide zijden blijven dus bestaan. Voor de duidelijkheid; een combinatie van raam en kozijn kan alleen maar goed isoleren als beide onderdelen een hoge U-waarde hebben. Is dat bij één van beide niet het geval, dan is het effect vele malen minder. Een hoge isolatiewaarde kan dus alleen bestaan als je zowel HR glas als goed isolerende kozijnen kiest. Bij Aluprof ben je van die combinatie verzekerd.

Comfortabel en milieuvriendelijk, ook voor binnen!

Hetzelfde effect kun je natuurlijk ook binnenshuis toepassen. Aluminium binnendeuren zijn tijdloos mooi en ijzersterk. Ideaal voor een druk gezinsleven met kleine kinderen en huisdieren bijvoorbeeld! Vieze vingers en vlekken veeg je gewoon weg met een vochtige doek. Een aluminium voordeur en aluminium kozijnen verkleinen bovendien de kans op een inbraak, simpelweg omdat het materiaal moeilijk open te breken is.

Door te investeren in aluramen en een prachtige aluminium voordeur, creëer je een comfortabele binnen atmosfeer. Het verhoogt je levensgenot, zeker omdat je de wetenschap hebt dat je milieuvriendelijk bezig bent. Bovendien zorgen aluminium kozijnen voor een waardevermeerdering en stijlupgrade van je woning. Tel daar het feit bij op dat aluminium ramen en deuren bijna een mensenleven meegaan en je hebt je voordelen op een rijtje staan!