Zonnepanelen zijn de laatste jaren enorm populair en bijna niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. Is het een hype of zijn zonnepanelen echt een goede investering? In dit artikel staan vijf redenen op een rijtje over waarom kiezen voor zonnepanelen daadwerkelijk loont.

De zon is een eeuwige energiebron

Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen, dit betekent energiebronnen die altijd voorradig zijn. Dus waarom zou je deze niet gebruiken? Je hoeft je nooit zorgen te maken over het feit dat de grondstoffen ooit opraken, wat bijvoorbeeld bij de traditionele fossiele brandstoffen wel het geval zou kunnen zijn.

Minder kosten

De stroom die je met behulp van zonnepanelen opwekt is gratis, de zon schijnt immers toch. Bovendien hoeft de zon ook niet voortdurend te schijnen om stroom op te kunnen wekken, vaak is alleen daglicht namelijk al voldoende. Dit zorgt er dus voor dat je minder kosten hebt op je energie rekening. Zo verdien je het aanleggen van die zonnepanelen dus ook wel terug. Ook wanneer de prijzen van energieleveranciers schommelen, heeft dat geen invloed op jouw stroomkosten. Je wekt immers zelf de energie op en bent dus ook niet afhankelijk van een externe leverancier.

Waarde van je huis

De kans is groot dat de waarde van je woning toe neemt na het plaatsen van zonnepanelen. Ook als je in de toekomst je huis wilt verkopen, is het dus gunstig om zonnepanelen op je dak te hebben liggen. De aanwezigheid van zonnepanelen betekent namelijk een hogere vraagprijs voor je huis. Vooral nu we een toekomst ingaan waar duurzaamheid centraal staat. En een toekomst waarin het mogelijk is dat onze traditionele fossiele brandstoffen op zullen raken.

Lange levensduur

Omdat er geen bewegende delen aan de zonnepanelen zitten, is er vaak relatief weinig slijtage en behalve een regelmatige schoonmaakbeurt behoeven de panelen ook geen onderhoud. Ook wanneer de panelen toe zijn aan vervanging kunnen ze voor negentig procent gerecycled worden en dus weer opnieuw gebruikt worden om panelen mee te maken. De nieuwste generatie zonnepanelen boeten ook steeds minder in aan rendement en verliezen nauwelijks energie. Zonnepanelen zijn betrouwbaar en kennen een lange levensduur, gemiddeld wel van zo’n tien tot twintig jaar.

Duurzaamheid

Naast deze vier redenen zorgen zonnepanelen er ook nog eens voor dat je duurzaam en “groen” bezig bent. Zonnepanelen veroorzaken namelijk geen broeikasgassen en kennen dus ook geen CO2 uitstoot en zijn daarom dus ook beter voor het milieu dan andere (fossiele) energiebronnen. Zonnepanelen worden ook geproduceerd op milieuvriendelijke wijze en zijn dus daadwerkelijk beter.

 

Ben je al overtuigd? Dan is het nu tijd om te gaan kijken door welk bedrijf je de zonnepanelen wilt laten installeren. Tegenwoordig zijn dat er echter zoveel dat het soms lastig is om door alle bomen het bos te zien. Daarom is het handig om reviews van andere mensen te lezen over bedrijven die zich specialiseren in zonnepanelen. Er zijn speciale websites voor reviews, een voorbeeld hiervan is Ervaringensite.be. Naast reviews lezen kun je ook eens een kijkje nemen op prijs vergelijkingswebsites.